Isprobajte ovu metodu disanja – Dišite 24 sata isključivo preko nosa i izliječite se od mnogih bolesti, evo kako!

Isprobajte ovu metodu disanja – Dišite 24 sata isključivo preko nosa i izliječite se od mnogih bolesti, evo kako!

Zdravo disanje treba se 24 sata odvijati isključivo preko nosa, a nikada na usta. Ako se ujutro budite suhih usta i ako hrčete, to je jasan znak da tijekom noći dišete na usta. Dakle, provjeravajte sebe tijekom dana – dišite samo na nos. Držite usta zatvorena, što više to bolje.

Butejko metoda (BM) disanja

Ova metoda iscjeljenja je dobila ime po prof. dr. Konstantinu Pavloviču – Buteyko, ruskom liječniku, znanstveniku i profesoru fiziologije (1923-2003). Pored Rusije metoda je proširena (izgleda) u Poljskoj, SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji.

Metoda se temelji na ulozi CO-2 u oslobađanju kisika iz hemoglobina u tkivima, dakle u trećoj fazi disanja. Mogli bi shvatiti da je ulazak zraka u pluća prva faza, ulazak kisika u krvne kapilare-druga faza, a ulazak kisika u stanice raznih tkiva treća faza, gdje se de facto kisik metabolički upotrebljava u tzv. staničnom disanju.

Prva bolest koja je privukla istraživanja prof. Buteyka bila je astma, a kasnije i druge plućne bolesti. Prof. Buteyko je imao zadivljujuće rezultate i kod odraslih astmatičara i kod djece. Oslobađao ih je svih lijekova i pumpica jednom za svagda. Ipak, metoda nije dobila podršku koju zaslužuje, vjerojatno i pod utjecajem farmaceutskog klana koji time gubi profit.

Najkraće rečeno:

1. Zdravo disanje treba se 24 sata odvijati isključivo preko nosa, a nikada na usta. Ako se ujutro budite suhih usta i ako hrčete, to je jasan znak da tijekom noći dišete na usta. Dakle, provjeravajte sebe tijekom dana – dišite samo na nos. Držite usta zatvorena, što više to bolje.

2. Prije odlaska u carstvo snova dajte sebi zadatak-instrukciju da ćete i u dubokom snu disati na nos. Ako ovo uporno vježbate, vjerujte da ćete za nekoliko dana uspjeti … i spavat ćete cijelu noć u kontinuitetu, a trebat će vam manje spavanja, nego ranije (provjerila prof.dr. Spomenka Mujović).

3. „CP“ je u ovoj metodi oznaka za kontrolnu pauzu (control pause) i odnosi se na zadržavanje daha poslije normalnog izdaha. Dakle, sjednete udobno na stolicu, normalno udahnete i izdahnete i onda zatvorite nos palcem i kažiprstom i brojite sekunde od 1 pa dokle stignete. Zadržavate prazna pluća dok ne dobijete prvi osjećaj neugode. Ako izdržite samo do 10…nemojte se razočarati. To se vježbom može produžiti. Ako možete do 20,25 to je dosta dobro.

Ne brinite. Opustite se poslije svakog zadržavanja prije nego počnete slijedeći ciklus. Usta su naravno cijelo vrijeme zatvorena. Trebalo bi ih i inače otvarati samo kada se baš mora.

Ovo odbrojavanje se može raditi i usputnim kimanjem glave dole-gore, pri čemu jedan pokret glavom traje 1 sekundu. Smješkajte se ako vam je to smiješno, ali je lakše to raditi tako.

Ova vježba se može raditi i „usput“ dok čekate u nekom redu, dok se vozite autobusom ili šećete. Naravno, tada samo zadržavate dah, poslije izdaha i mentalno odbrojavate, a da nitko oko vas to i ne primjećuje.

Možete malo spustiti bradu prema grudnoj kosti, ako bi vam to bilo lakše. Sve ovo će biti vrlo lako Yoga praktičarima.

Rezultati koje možemo očekivati od ove metode su:

1. Na prvoj razini vježbanja možemo se osloboditi teških bolesti dišnih organa ili ih svesti na najmanju mjeru.

2. Na drugoj razini smo oslobođeni teških bolesti, ali ne i prehlada i gripa, mada ova stanja traju kraće.

3. Na trećoj razini vrlo rijetko se može dogoditi da se prehladimo, ali su još moguće neke alergijske reakcije.

4. Na četvrtoj razini kada je vaš CP preko 60 praktično se ne možete razboljeti, potreba za snom se smanjuje, povećava se oštrina uma, povećava se izdržljivost u svakom pogledu, tremori nestaju.

5. Naravno vježbe se rade svakodnevno, do kraja (dugog) života.

Primjena BM nije identična u svim slučajevima. Mogli bi to podijeliti na sljedeći način:

1. U hitnim stanjima, kada se gušimo, kada smo „u glibu“

2. U kroničnim bolestima, kao što su astma, hipertenzija, emfizem

3. U raznim alergijskim stanjima, čestim prehladama, kod dijareje i sl.

4. Primjena u sportu: povećava se izdržljivost, smanjuje se trošenje organizma, oporavak od napora se nekoliko puta skraćuje.

magicus/Pripremila prof.dr. Spomenka Mujović

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »