INDONEZIJA FETVOM ZABRANILA VAKCINACIJU, NIJE TEŠKO POGODITI KAKVE SU POSLJEDICE

INDONEZIJA FETVOM ZABRANILA VAKCINACIJU, NIJE TEŠKO POGODITI KAKVE SU POSLJEDICE

Podijeli

Indonezijsko Vijeće ulema, najviše islamsko tijelo u toj zemlji, u augustu je ove godine zabranilo uporabu vakcina protiv ospica i rubeole, zbog sumnji da se proizvode od materijala dobivenog od svinja, koje se u islamu smatraju nečistim životinjama.

 

Mada je u slučajevima kada nema prikladne zamjenske vaccine zakonski dozvoljeno i korištenje zabranjene vakcine, mnogi stanovnici Indonezije ipak slijede ovu religioznu odredbu, što dovodi do pada kolektivnog imuniteta tj. kolektivne zaštite od spomenutih bolesti, piše Science Alert.

 

Navedena vjerska zabrana odnosno fetva nije zakonski obvezujuća, ali muslimani koji strogo slijede religiozne principe svoje zajednice, shvaćaju takve zabrane vrlo ozbiljno.

 

 

Raste opasnost od epidemije ospica i rubeole

Kada se tome pribroji i nepovjerenje građana prema vakcinaciji općenito i neupućenost stanovnika u to kako vakcine djeluju i na koji način štite cijelo društvo, opasnost od epidemija ospica i rubeole sve je veća. Indonezijska vlada stoga ulaže golem trud kako bi povećala razine procijepljenosti u svojoj zemlji.

 

 

Tako je unatoč mnogim problemima, uspjela pokrenuti projekt cijepljenja djece na otoku Javi kako bi zaustavila učestale pojave žarišta ospica. Cilj vlade je bio cijepiti skoro 70 miliona djece između 9 mjeseci i 15 godina starosti.

 

 

 

hayat

 2,008 total views,  2 views today

Podijeli

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »