Indija uvodi ograničenja kretanja zbog širenja Nipah virusa – Stopa smrtnosti do 75%

Indija uvodi ograničenja kretanja zbog širenja Nipah virusa – Stopa smrtnosti do 75%

Vlasti u južnoj pokrajini Kerala uvele su ograničenja kako bi zaustavile širenje smrtonosnog virusa Nipah koji se verovali ili ne prenosi slepim miševima

Indija se suočava sa novim porastom smrtonosnog virusa Nipah nakon što je šest osoba zaraženo bolešću koja oštećuje mozak u južnoj državi Kerala, od kojih su dvoje umrli.

Škole, fakulteti i školski centri zatvoreni su do 24. septembra kao mera predostrožnosti, dok su susedne države Tamil Nadu i Karnataka pojačale bezbednost u pograničnim okruzima u nastojanju da spreče širenje virusa.

Ministarka zdravlja Kerale Veena George rekla je da je identifikovano 1.080 ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama u proteklih nekoliko dana. Od toga je ukupno 327 zdravstvenih radnika. Državna vlada prati ove osobe zbog simptoma infekcije.

Kerala je zabeležila četiri izbijanja Nipaha od 2018. godine, od kojih se poslednja dogodila 2021. godine. Virus je 2018. ubio 21 od 23 osobe koje je zarazio. Sledeće godine zabeležen je samo jedan slučaj, ali brza akcija vlade i opsežno praćenje kontakata verovatno su sprečili njegovo dalje širenje. 2021. 12-godišnji dečak je umro nakon što se zarazio virusom.

 

Čini se da je Kerala posebno sklona izbijanju virusa Nipah jer je dom za više od 40 vrsta slepih miševa koji žive u šumama koje su iskrčene za život ljudi. Virus koji se trenutno širi u državi je soj iz Bangladeša – varijanta koja je smrtonosna, ali ima nižu stopu infekcije.

Za lečenje zaraženih pacijenata, zemlja trenutno nabavlja monoklonska antitela iz Australije, izvestio je u subotu Tajms of Indija. Indija je navodno zatražila 20 jedinica leka. Iako je prvobitno razvijen za lečenje Henipavirusa, još jedne bolesti koju prenose slepi miševi, pacijentima sa virusom Nipah takođe su davane doze na „saosećajnoj osnovi“.

Trenutno ne postoji vakcina protiv virusa Nipah, ali doze monoklonskih antitela (proteini napravljeni u laboratorijama koji traže strane materijale i uništavaju ih lepljenjem za njih) se obezbeđuju pacijentima u ranim fazama infekcije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da je stopa smrtnosti od virusa Nipah između 40% i 75%, iako može da varira u zavisnosti od „lokalnih mogućnosti za epidemiološki nadzor i kliničko upravljanje“. SZO ga je navela kao „prioritetnu bolest“ zbog njenog epidemijskog potencijala.

Virus se može preneti na ljude sa životinja ili kontaminirane hrane, a može se preneti i sa čoveka na čoveka. Prenos Nipah virusa sa čoveka na čoveka obično se prijavljuje među porodicama i negovateljima zaraženih pacijenata. Prema SZO, voćni slepi miševi iz porodice Pteropodidae su prirodni domaćini virusa.

Virus Nipah je prvi put prepoznat 1999. godine tokom epidemije među uzgajivačima svinja u Maleziji. Osim u Indiji, epidemije su prijavljene i u Singapuru i Bangladešu.

 

 

 

NultaTačka/RT

 423 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »