HRAPAVOST, OTEČENO GRLO, POTEŠKOĆE SA GOVOROM I GUTANJEM? EVO KAKO SE NOSITI SA TIM

HRAPAVOST, OTEČENO GRLO, POTEŠKOĆE SA GOVOROM I GUTANJEM? EVO KAKO SE NOSITI SA TIM

 

 

 

Tokom zime nije teško prehladiti se. Smanjenje imuniteta često izaziva curenje iz nosa, kašalj ili grip. Ako se borite sa upornim promuklošću i bolovima u grlu onda nemojte potcjenjivati simptome.

 

 

 

 

 

Grlobolja može biti posljedica bakterijske ili virusne infekcije. Virusi izazivaju 50 do 80% akutnog faringitisa, a u nekim slučajevima mogu dovesti do infekcije limfnog tkiva.

Šta može izazvati bolest?

virusna infekcija; bakterijska infekcija; angina; infektivna mononukleoza; male boginje; promjene u ustima, bolest bubrega

 

 

 

Simptomi infekcije grla

Svaka bolest se može razviti različito. Često je to posljedica ranije neliječene infekcije, curenja iz nosa ili kašlja. Kako znate da se bavite infekcijom grla?

Najvažniji simptomi su: grlobolja; groznica; kašalj; oticanje grla; tečna sluznica grla; otežano gutanje ili disanje; promuklost i problemi sa govorom; uvećani limfni čvorovi, osjećate se loše.

Upala grla obično nestaje sama od sebe. Sve zato što je to bolest iz grupe samoograničavajućih i koja tako spontano prestaje u roku od tri do sedam dana. Međutim, ako želite ublažiti neprijatne simptome, slijedite naše savjete.

Infuzija sa dodatkom meda, bijelog luka, limuna i đumbira

Ako imate grlobolju, pijte mnogo tečnosti. Najbolje će djelovati infuzije sa limunom, medom, bijelim lukom i đumbirom. Takođe, možete napraviti sok od maline ili crne ribizle. Odustanite od crnog čaja koji može nadražiti i isušiti sluznicu.

Biljna infuzija ili soda za ispiranje

Isperite grlo infuzijama kamilice, žalfije ili sode. Tako ćete očistiti sluzikožu i omogućiti joj da se regeneriše. Međutim, važno je da rastvor ne progutate (posebno onaj sa dodatkom sode).

Prirodni medicinski proizvodi

 

 

 

 

Vrijedno je posegnuti za prirodnim lijekom koji neće iritirati ili uzrokovati dodatnu nelagodu. Na primjer, možete nabaviti aerosolne sprejeve koji djeluju lokalno i anestetički.

 

 

 

 

 

 

HAYAT

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »