DA LI JE MOGUĆE BITI IMUN NA KORONA VIRUS?

DA LI JE MOGUĆE BITI IMUN NA KORONA VIRUS?

 

 

 

Kako biste se testirali na virus korona potrebno je uzeti bris nosa i grla kao i dodatne uzorke ispljuvka ukoliko imate zagušen neprekidan kašalj, prenosi britanski “Express”.

 

 

 

 

 

Ipak, u svijetu se pojavilo povećano interesovanje za testove na antitijela koji bi mogli da pomognu u sprječavanju daljeg širenja korona virusa.

Test na antitijela naziva se još i serološki test i mogao bi da otkrije da li je osoba već imala korona virus i nakon oporavka.

Testiranje bi se obavljalo provjeravanjem čovjekove krvi na antitijelo korona virusa kako bi se vidjelo da li se organizam oporavio od infekcije pa je prema tome razvio i imunitet na njega.

 

 

 

Trenutni testovi koji postoje otkrivaju samo da li čovjek momentalno ima virus u organizmu, a ne može da se provjeri da li ga je ranije imao u sebi.

Singapur je jedna od prvih država koja testira ovakve testove koji mogu da kažu da li je čovjek bio zaražen.

Da li možemo biti imun na korona virus?

Na isti način kako grip može da mutira moguće je da će Covid-19 to isto učiniti što znači da bi neko mogao da se razboli i dva puta.

Doktor Stiven Glukman, ljekar zaraznih bolesti Pen medicine rekao je da će ljudi vjerovatno dobiti virus jednom, kada će se stvoriti imunitet kod većine ljudi, baš kao što je stvoren na druge korona viruse.

  • Korona virusi nisu novi, postoje već dugo u mnogim oblicima i od njih ne obolijevaju samo ljudi. Tako da znamo dosta toga o korona virusima uopšte, a zaključak o imunitetu je sljedeći: jednom kada dobijete određeni korona virus, nakon toga postajete imuni na njega”, tvrdi on.

 

 

 

 

Ipak, krajem februara dogodio se slučaj koji je zabrinuo naučnike kada se jedna žena iz Osake navodno dva puta zarazila virusom korona.

Kako su tada javili svjetski mediji, prvi put je na korona virus testirana krajem januara, a iz bolnice je otpuštena 6. februara nakon što su joj nalazi bili negativni, a ona posve bez simptoma i zdrava.

Međutim, 19. februara ponovo je osjetila bol u grudima i otišla u bolnicu na testiranje, a nalaz je potvrdio prisutnost virusa Covid-19.

Britanski “The Guardian” prenio je da su tada vlasti u Japanu potvrdile ovaj slučaj, ali i da je u Kini već bilo zabilježenih sličnih slučajeva.

 

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »