Fajzer BANDA ne odustaje: UVODE 3 doze vakcine protiv kov19 za djecu mlađu od 5 godina

Fajzer BANDA ne odustaje: UVODE 3 doze vakcine protiv kov19 za djecu mlađu od 5 godina

Farmaceutska kompanija Fajzer je saopštila da je zadovoljna svojim kliničkim ispitivanjima vakcine Covid-19 za odojčad i malu decu i da će nastaviti sa podnošenjem zahteva za primanje 3 doze vakcine Upravi za hranu i lekove na odobrenje.

 

Proizvođač vakcine je tvrdio da je mRNA vakcina Covid-19 testirana na deci uzrasta od 6 meseci do 5 godina bila 80% efikasna u prevenciji bolesti tokom omikron talasa. Preliminarni rezultati kliničkog ispitivanja objavljeni su u ponedeljak.

Pfizer i BioNTech su tvrdili da je treća doza vakcine izazvala snažan imuni odgovor. Kompanija je takođe rekla da se „dobro toleriše“ sa neželjenim efektima koji variraju od „blagih do umerenih“.

„Izvršni direktor BioNTech-a Ugur Sahin rekao je da kompanije planiraju ove nedelje da završe svoju aplikaciju tražeći od Uprave za hranu i lekove da odobri vakcinu za hitnu upotrebu“, preneo je CNBC. „Izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Burla rekao je da se nada da će vakcina biti dostupna mlađoj deci što je pre moguće”.

„nekoliko sati nakon što je Pfizer objavio podatke, FDA je najavila da će se njen komitet nezavisnih stručnjaka za vakcine sastati 15. juna kako bi razgovarali o Pfizer-ovim i Moderninim aplikacijama za odobrenje vakcinacije odojčadi do uzrasta predškolske dece“, dodaje se u izveštaju.

Uprava za hranu i lekove je u utorak odobrila Pfizer-BioNTech-ove “bustere” protiv Covid-19 za malu decu uzrasta od 5 do 11 godina.

„Iako je uglavnom bio slučaj da COVID-19 ima tendenciju da bude manje ozbiljan kod dece nego kod odraslih, omikron talas je doprineo da se više dece razboli od bolesti i da budu hospitalizovani, a deca takođe mogu doživeti dugotrajnije posledice, čak i ako je u početku blaga bolest“, rekao je komesar FDA Robert Kalif u saopštenju.

Nedavna studija je pokazala da dopunske injekcije nude „veoma malu“ zaštitu za decu uzrasta od 5 do 11 godina.

„Pfizer i BioNTech-ova vakcina protiv Covid-a sa dve doze pružila je veoma malu zaštitu deci uzrasta od 5 do 11 godina tokom talasa infekcije omikronom u Njujorku, prema studiji objavljenoj u ponedeljak“, izvestio je CNBC krajem februara.

Fajzer saopštava da je zadovoljan kliničkim ispitivanjima! UVODI 3 doze vakcine protiv kovida za decu mlađu od 5 godina

„Ministarstvo zdravlja države Njujork otkrilo je da je efikasnost Pfizer-ove vakcine protiv infekcije Covid-om opala sa 68% na 12% za decu u toj starosnoj grupi tokom porasta omikrona od 13. decembra do 24. januara“, dodaje se u izveštaju. „Zaštita od hospitalizacije pala je sa 100% na 48% tokom istog perioda.

 

Podaci CDC-a pokazuju da je smrtnost od Covid-a bila 334 smrtna slučaja od 40.000.000 dece uzrasta od 5 do 14 godina. Smrtnost od Covida iznosila je ukupno 287 za mlađe od jedne godine i 140 ukupno za uzrast od 1-4 godine za ukupno 417 od 20.000.000 dece u ovoj starosnoj kohorti. Ovo je stopa preživljavanja od 99,998% tokom pandemije. Utvrđeno je da su trenutne varijante BA.2 i Omicron manje smrtonosne od prethodnih sojeva.

Kao što je ranije objavljeno, komisija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti sastala se u četvrtak kako bi odobrila svoju preporuku da deca primaju bustere Covid-19.

„Jedna doza vakcine Pfizer-BioNTech Covid-19 se preporučuje za osobe uzrasta od 5-11 godina najmanje 5 meseci nakon primarne serije, pod odobrenjem FDA za hitnu upotrebu“, odbor CDC je glasao za odobrenje.

Dr Helen Talbot sa Univerziteta Vanderbilt je dala samo jedan glas koji je bio protiv. Dr Talbot je postavila pitanje da li je izvodljivo „vakcinisati“ decu svakih šest meseci za opštu blagu varijantu Covida koja brzo nestaje iz populacije. Bilo je jedanaest glasova „za“. Bio je jedan uzdržan.

FDA je ažurirala raspored sastanaka svog savetodavnog odbora za vakcine. Predviđeno je da se sastane kako bi razgovarali o pedijatrijskim vakcinama protiv COVID-19 15. juna.

 

 

 

 

Nulta Tačka/TrendingPolitics

 1,647 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »