Evo šta jede najzdraviji narod na svijetu – Žive 100 godina u prosjeku

Evo šta jede najzdraviji narod na svijetu – Žive 100 godina u prosjeku

Na krajnjem sjeveru Pakistana, u planinskoj dolini Hunza koja se smjestila u regiji Gilgit-Baltistan, stanuje narod koji živi i do 120, 130 godina. Neki od njih proslavili su i 145. rođendan prije nego što su napustili ovaj svijet.

 

 

 

Tačan broj godina teško je odrediti jer Hunze nemaju rodne listove niti dokaza kojima bi mogli potkrijepiti svoju vitalnost.

 

U ostatku Pakistana predviđeni životni vijek iznosi 67 godina, no na krovu svijeta, u izolovanim bespućima Himalaja vladaju sasvim drugačiji zakoni života i smrti.

 

 

Istraživači su zabilježili da žene mogu zatrudnijeti vrlo kasno, u šezdesetima i kasnije, a smatra se i da ne boluju od raka. Naučnici objašnjenje traže u prirodi i hrani.

Hunze piju vodu iz lednika, uzgajaju svoju hranu, a s obzirom na to da su odsječeni od obližnjih gradova, ne jedu ništa prerađeno. Marelice su često na njihovom jelovniku, a tokom posta danima, pa čak i mjesecima, ne jedu ništa osim svježeg soka i koštica tog superzdravog voća.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meso im nije svaki dan na jelovniku, dominiraju žitarice i povrće.

Njihovo porijeklo obavijeno je tajnom. Svetlije su puti od svih susjednih naroda, a njihov je jezik (burushaski) sličniji baskijskom nego bilo kojem drugom koji ih okružuje. Nagađa se da su potomci vojnika Aleksandra Velikog koji ga nisu mogli slijediti, nego su odlučili ostati na Himalajima.

 

 

 

5,500 houses of central Hunza to get clean drinking water

 

 

 

 7,026 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »