Evo šta će se dogoditi ako redovno spavate u hladnoj sobi

Evo šta će se dogoditi ako redovno spavate u hladnoj sobi

Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje, kao što svi znamo. Ali, nova studija je pokazala da spavanje u hladnijoj sobi znatno poboljšava naše zdravlje. Hladnije spavaće sobe bi mogle suptilno da transformišu vaše smeđe masno tkivo (smatra se dobrom masnoćom) u veću potrošnju energije i ubrzaju metabolizam.

Do nedavno, znanstvenici su smatrali da odrasli nemaju smeđu masnoću, ali tokom posljednjih par godina pronađena je vrlo mala i oskudna količina, veličine kašičice, u vratu i gornjem dijelu leđa kod mnogih odraslih ljudi. Ovo je vrlo važno jer smeđa masnoća, za razliku od poznatije bijele masnoće, je metabolički aktivna. Eksperimenti s miševima su pokazali da je potrebno da je šećer izbačen iz krvotoka da bi počeli da sagorijevaju kalorije i održavaju unutrašnju temperaturu tijela.

spavanje-u-hladnoj-sobi-BalkansPress.com_800

Sličan proces se odvija i kod ljudi. Nova američka studija istražila je uticaj kontrolisanih klimatskih uslova u spavaćim sobama u kojima je spavalo pet mladih muškaraca volontera tokom nekoliko mjeseci. Mladići su tokom dana živjeli svoje standardne živote, ali bi se uveče vraćali na spavanje u institut. Sva jela, uključujući ručak su im bili osigurana, kako bi održali pravilno unošenje kalorija. Spavali su ispod provjetrenih laganih čaršava.

 

 

 

Za vreme prvog mjeseca, istraživači su održavali temperaturu sobe 24˚, smatrajući da neutralna temperatura neće podstaknuti reakciju tijela. Sljedećeg mjeseca, temperaturu soba su smanjili na 19˚, za koju su istraživači smatrali da će u malim okvirima stimulisati smeđe masno tkivo (ali ne i da će izazvati drhtanje, što je inače standardna reakcija na nižim temperaturama). Sledeći mesec, temperatura soba je ponovo vraćena na 24˚, kako bi ukinuli sve efekte iz hladnije sobe, i na kraju posljednji mjesec, temperaturu su povećali na 27˚. Tokom eksperimenta šećer u krvi, nivo insulina i unos dnevnih kalorija je praćen, isto tako nakon svakog mjeseca količina smeđe masnoće je mjerena.

 

 

 

Hladna temperatura, kako je istraživanje pokazalo, promijenila je njihova tijela znatno.

Ono što je najviše iznenadilo, nakon nekoliko nedjelja spavanja na temperaturi od 19˚, muškarci su skoro duplo povećali volumen njihove smeđe masnoće. Njihova osjetljivost na insulin, koji je pod uticajem promjena šećera u krvi, se poboljšala. Promjene su se blago poboljšale, no ta promjena je značajna, tvrdi Frančesko S. Keli, jedan od istraživača i profesor.

 

 

 

“Ovo su sve zdravi mladi muškarci, ali samim tim što su spavali u hladnijoj sobi dobili su metaboličke prednosti u odnosu na ostale, koje bi mogle s vremenom da smanje njihov rizik prema dijabetesu i ostalim metaboličkim problemima. Takođe su potrošili i nekoliko kalorija tokom spavanja u hladnoj sobi. Metabolička poboljšanja su se poništila nakon nekoliko nedjelja spavanja na temperaturi od 27˚, zapravo zaključak je da su mladići imali još manje nego pri prvom skeniranju.”

 

 

 

Poruka ovih istraživanja, kako Keli kaže:

“Kako bi snažno postakli svoj metabolizam spustite nekoliko stepeni temperature u svojim spavaćim sobama. Moja sobna temperatura, a isto tako i temperatura u mojoj kancelariji ima još jednu prednost – skraćuje sastanke. Očigledno je da smanjenje temperature naše okoline pospješuje određene mehanizme o kojima se do sada nije puno pisalo i raspravljalo.”

Spavanje u hladnoj prostoriji ili tuširanje hladnom vodom stvara stalno povećanje unutrašnje temperature tijela što doprinosi jačanju našeg imunološkog sastava i ubrzavanju metabolizma naročito u trenucima kada se opuštamo (spavanje ili pak tuširanje i kupanje).

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »