Evo kreću ponovo: Majmunske boginje predstavljaju umjereni rizik za javno zdravlje, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija

Evo kreću ponovo: Majmunske boginje predstavljaju umjereni rizik za javno zdravlje, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da majmunske boginje trenutno predstavljaju „umereni rizik“ za javno zdravlje na globalnom nivou, nakon što su zabeleženi slučajevi u državama u kojima ih dosad nije bilo.

 

„Rizik po javno zdravlje bi mogao da postane veći ukoliko virus iskoristi priliku da se ustali kao ljudski patogen i proširi se na visokorizične grupe, a to su mala decu i osobe sa oslabljenim imunitetom“, rekli su iz SZO, preneo je Rojters.

Do 26. maja, potvrđeno je 257 slučajeva majmunskih boginja, a sumnja se na još 120, u 23 zemlje sveta koje nisu endemske za virus, navela je SZO.

U ovom talasu, zasad niko nije preminuo od ovog virusa.

 

SZO je istakla da iznenadna pojava majmunskih boginja u nekoliko neendemskih zemalja ukazuje na to da postoji neotkrivena transmisija već neko vreme.

Agencija UN za zdravstvo očekuje da će biti prijavljeno još slučajeva, kako se bude pojačavao nadzor nad virusom u endemskim i neendemskim zemljama.

Većina slučajeva je zasad otkrivena u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugaliji.

SZO: Majmunske boginje predstavljaju umereni rizik za javno zdravlje

 

 

DR RAČIĆ U BUNKERU OTKRIVA ŠTA ČEKA NAS A ŠTA ČEKA SVETSKE ZLIKOVCE

Nulta Tačka/Tanjug

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »