EVO KAKVA BOJA ŽUMANCETA JE ZDRAVIJA

EVO KAKVA BOJA ŽUMANCETA JE ZDRAVIJA

Svakodnevno konzumirate jaja, a malo je poznato koliko je boja žumanceta bitna kada se radi o hranljivosti ovog životinjskog proizvoda. Kada obratite pažnju vidjet ćete da žumance vrlo često dolazi u različitim nijansama žute i narandžaste boje.

 

 

 

Svi ste bar nekad uočili bljeđe žumance u jajetu koje smo kupili u nekom supermarketu, kao i skoro crveno ili tamno narandžasto žumance kod jaja kupljenih na pijaci domaće proizvodnje. Svakako su i jedna i druga ukusna i odlična za doručak. Da li ste se ikad pitali zašto su žumanca tako različita?

 

 

 

 

Tajna boje žumanca

Nisu dozvoljene nikakve vještačke boje u hrani za kokoške, ali neki farmeri dodaju prirodne pigmente kako bi pojačali boju. Crvenija boja žumanaca postiže se dodavanjem kapsikuma, a dodavanjem paprike postiže se sličan efekat.

 

 

 

Šta boja žumanceta znači za naše zdravlje?

Negdje postoji “teorija” da je tamnije žumance hranljivije. Međutim, koliko je to zapravo istinito! Možda ćete biti iznenađeni, ali to nema nikakve veze jedno s drugim. I blijedo i tamno narandžasto žumance imaju iste hranljive vrijednosti, odnos masti i proteina iako tamnije žumance ima malo više vitamina i manje holesterola.

Neki se, pak, kažu da što je žumance tamnije to je jaje ukusnije. Možda to niste primijetili ovako, ali kada spremate francuski omlet za doručak, jaja sa tamnijim žumancetom daju omletu puniji ukus. Uprkos boji žumanceta, jaja su odličan izvor proteina u našoj ishrani.

 

 

 

 

HAYAT

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »