EVO KAKO KAFA ILI ČAJ TOKOM TRUDNOĆE ŠTETE VAŠEM DJETETU

EVO KAKO KAFA ILI ČAJ TOKOM TRUDNOĆE ŠTETE VAŠEM DJETETU

Ukoliko u trudnoći pijete kafu ili čaj, vaša beba može da se rodi mnogo manja od regularne težine novorođenčeta. Ovo se odnosi i na takozvane dozvoljene količine kofeina.

 

 

Prema dosadašnjim tvrdnjama dozvoljena količina unosa kafe ili čaja za trudnice je 2 dl na dan. Međutim, najnovija istraživanja su pokazala da unošenje ovih napitaka izaziva prijevremeni porođaj i rođenje djeteta manje kilaže od uobičajene.

Istraživanja koja su sprovedena na univerzitetu u Dublinu su pokazala da kofein sprečava dotok krvi do placente i da tako beba ima umanjenu šansu da napreduje i da se pravilno razvija, piše Daily Mail.

 

 

Studija je obuhvtila 941 majku sa novorođenčetom. Čak 48 posto njih je pilo čaj u trudnoći, dok se 38 posto služilo kafom.

Dokazano je da svaka šoljica kafe ili čaja (100 ml) popijena u prvom tromjesečju trudnoće oduzima vašoj bebi 72 grama. Ova količina kofeina utiče i na razvoj visine i obima glave djeteta, ali i pogrešno određuje gestacijsku starost ploda, pri čemu se pogrešno određuje termin porođaja. Bebe se rađaju i do 170 grama manje od prosjeka.

 

 

Čak i djeca majki koje su konzumirale dozvoljenu količinu kofeina u trudnoći su vidno bila slabija od prosjeka.

– Rezultati istraživanja su nas sve zapanjili i ja bih preporučio budućim trudnicama da izbace kofein iz upotrebe bar tokom prvog tromjesečja. Tako će jedino izbjeći rizik da na svijet donesu bebu sa nedovoljnom kilažom i opštim razvojem – kaže dr Ling-Wei Chen, autor studije.

 

 

– Dodao bih da je ovo samo početak našeg istraživanja na ovom polju, jer postoje pretpostavke da kofein izaziva i mnogo ozbiljnije probleme. Ne bih da alarmiram javnost prerano, ali bih da naglasim da je važno otkriti uzroke svih anomalija, jer ih jedino tako možemo otkloniti – objašnjava Chen.

 

 

 

 

 

HAYAT

 1,770 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »