EINSTEINOVO PISMO O BOGU PRODANO ZA GOTOVO 2,9 MILIONA DOLARA

EINSTEINOVO PISMO O BOGU PRODANO ZA GOTOVO 2,9 MILIONA DOLARA

Pismo iz 1954. u kojem je Albert Einstein odbacio riječ Bog kao “proizvod ljudske slabosti” i u kojem govori o svojem židovskom identitetu prodano je na dražbi za gotovo 2,9 miliona dolara, objavila je glasnogovornica aukcijske kuće Christie’s.  

 

 

 

U svojem pismu, upućenom njemačko-židovskom filozofu Ericu Gutkindu Einstein daje potpuno iskreno i ogoljeno mišljenje o vjeri, nazivajući Bibliju “kolekcijom plemenitih ali ipak primitivnih legendi”.

“Proizvod ljudske slabosti”

– Riječ Bog za mene nije ništa nego izraz i proizvod ljudske slabosti – napisao je fizičar godinu dana prije svoje smrti.

 

 

 

Današnja cijena postignuta na dražbi u New Yorku, koja je završena u četiri minute, bila je puno više od procjene Christie’sa koja se kretala oko 1,5 miliona dolara.

Einstein je pismo napisao dok je živio u Princetonu, New Jersey, kao odgovor na Gutkindovu knjigu iz 1952. u kojoj je pisao o židovstvu, Izraelu i modernom dobu, prenosi Hina.

Fizičar se također uhvatio Gutkindovog stajališta da je židovski narod izabran, kazavši da – iako rado pripada židovskom narodu – svoju vjeru smatra, kao i ostale, inkarnacijom primitivnog praznovjerja.

 

 

 

 

 

aura

 2,021 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »