DOKTORI MOLE RODITELJE: ČUVAJTE MLIJEČNE ZUBE SVOJEG DJETETA

DOKTORI MOLE RODITELJE: ČUVAJTE MLIJEČNE ZUBE SVOJEG DJETETA

 

Jedan od razloga za čuvanje mliječnih zuba je povezano s budućim zdravljem djeteta. Matične stanice koje se mogu izvući iz mliječnog zuba djetetu u budućnosti mogu spasiti život.

 

 

Sjećate li se kad vam je ispao prvi zub? Za neke od nas, to je bilo zastrašujuće i bolno, dok su drugi dobili lijep dar od Zubić vile.  Neki roditelji nakon toga zadržavaju mliječne zube svoje djece. Iako čuvanje mliječnih zuba može zvučati čudno, postoji dobar razlog za to.

Postoji nekoliko razloga da roditelj ne baci djetetov otpali zub. Međutim, jedan od razloga za njegovo čuvanje je povezano s budućim zdravljem djeteta. Matične stanice koje se mogu izvući iz mliječnog zuba djetetu u budućnosti, ako bude bilo zdravstvene potrebe, mogu spasiti život, jer ne postoje kompatibilnije stanice od njegovih vlastitih.

 

 

Znanstvenici preporučuju čuvanje mliječnih zubi kako bi se kasnije po potrebi iz njih mogle izvući matične stanice koje čovjeku mogu spasiti život. Svi smo sastavljeni od sićušnih elementarnih čestica koji se nazivaju stanice. Naše tijelo je izgrađeno od njih na isti način kao što je kuća izgrađena od cigle.

 

Slikovni rezultat za mlijecni zubi

 

Stanice su podijeljene u 3 različite skupine i svaka od njih ima zasebnu funkciju. Matične stanice su mlade stanice koje će kasnije prerasti u jednu od tih skupina.

Krvne stanice rastu i razvijaju se u spužvastom dijelu kosti zvanoj koštana srž. Matične stanice mogu se uzeti iz zuba kao i iz drugih dijelova kosti. Zapamtite, zube treba pravilno uskladištiti kako bi postale korisne.

 

 

Liječnici i znanstvenici koriste nekoliko vrsta tehnologija kako bi sačuvali i kasnije proizveli matične stanice iz mliječnih zubi.

Matične stanice mogu reproducirati bilo koju drugu vrstu stanica u tijelu čovjeka i na taj način mogu zamijeniti oštećene stanice u tijelu. Istraživanja pokazuju da matične stanice mogu pomoći u borbi protiv raka. Također se provode razna istraživanja za otkrivanje potencijala matičnih stanica u liječenju drugih bolesti, npr. infrakcije srca, liječenje oštećenja spinalne moždine ili infarkt, piše Brightside.

 

 

Ljudi koji žele sačuvati matične stanice trebaju dati stručno izvaditi i pohraniti u banku. Postoje firme koje se bave ekstrakcijom i pohranom matičnih stanica.

– Matične stanice imaju sposobnost stvaranja različitih tkiva, organa i sistema ljudskog tijela. Matične stanice, koje se nalaze u krvi iz pupkovine, imaju sposobnost stvaranja stanica koštane srži i imunološkog sustava. Iz tih stanica nastaju eritrociti – stanice koje prenose kisik, leukociti – stanice koje služe za obranu organizma i trombociti – stanice koje sprečavaju nastanak krvarenja.

 

 

U ljudskom organizmu postoje tri izvora tih stanica. To su koštana srž, periferna krv i krv iz pupkovine. U današnje vrijeme, matične stanice se primjenjuju u svrhu liječenja hematoloških bolesti, kao što su leukemija i oboljenje limfoma. Nakon primjene kemoterapije i prethodne pripreme, matične stanice se putem periferne krvi infundiraju bolesniku te se na taj način bolesna koštana srž zamijeni zdravom.

 

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »