DJECA KOJA NISU DOVOLJNO FIZIČKI AKTIVNA PATE OD NIZA ZDRAVSTVENIH PROBLEMA

DJECA KOJA NISU DOVOLJNO FIZIČKI AKTIVNA PATE OD NIZA ZDRAVSTVENIH PROBLEMA

Istraživanje provedeno u Finskoj pokazalo je da djeca koja nisu dovoljno fizički aktivna obično pate od niza zdravstvenih problema.

 

 

Kako piše finski dnevnik “Maaseudun Tulevaisuus”, samo trećina djece i adolescenata u toj zemlji svakodnevno se bavi fizičkim aktivnostima u mjeri koju preporučuju stručnjaci.

 

 

 

Inače, dnevno se preporučuju umjerene ili intenzivnije fizičke aktivnosti u trajanju od najmanje sat vremena.

Istraživanje koje su proveli stručnjaci na Univerzitetu Jyvaskyla pokazalo je da se bavljenje fizičkim aktivnostima s godinama značajno smanjuje.

 

 

 

U istraživanju je učestvovalo preko 7.000 djece starosne dobi od sedam do 15 godina.

Rezultati studije su pokazali da mlađa djeca imaju naviku da igraju različite igre kao što je nogomet, dok ipak starija djeca to sve manje čine, prenosi Anadolija.

– Takve aktivnosti se više ne smatraju privlačnim među starijom djecom – rekao je Tommi Vasankari, jedan od istraživača.

 

 

 

Istraživanje je također potvrdilo i korelaciju između količine vježbanja i zdravstvenih problema.

– Rezultati pokazuju da djeca koja se ne bave dovoljno fizičkim aktivnostima pate od niza zdravstvenih problema, uključujući glavobolju, melankoliju, poremećaje spavanja i usamljenost – rekao je Sami Kokko s Univerziteta Jyvaskyla, prenosi Anadolija.

Ovaj istraživač stoga savjetuje sportskim klubovima i roditeljima da djecu pokušaju motivisati da se što duže aktivno bave određenim sportskim i fizičkim aktivnostima.

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »