DA LI BEBI SMIJETE DATI DA JEDE SLADOLED?

DA LI BEBI SMIJETE DATI DA JEDE SLADOLED?

 

 

 

 

 

Sladoled je jedna od omiljenih ljetnjih poslastica i vaša beba sigurno će se oduševiti i pružati ruke, kada vidi vas kako uživate u šarenom slatkišu. Takođe, neki roditelji smatraju da je sladoled odlično ‘pomagalo’ za tople bebine desni kada joj niču zubići. Međutim, da li je sladoled uvijek dobar izbor?

 

 

 

 

Univerzalno pravilo je da, bilo šta što je upakovano i napravljeno u fabrici, odnosno procesuirano, nije nešto što želite da date vašoj bebi. Što proizvod ima više šećera, soli ili masti, više je rangiran na listi naminica koje treba izbjegavati. Postoji opasnost da kupovni sladoled sadrži mnogo naminica koje nisu namijenjene bebama, kao što su, na primjer, visokofruktozni kukuruzni sirupi.

 

 

 

 

 

 

 

Pored opasnosti od prekomjerne doze šećera, koja nije poželjna ni za odrasle, druga stvar koja može da škodi bebi je temperatura sladoleda koja je prehladna.

Prikazano na primjeru: majčino mlijeko je temperature oko 37 stepeni celzijusa, i to je temperatura koju treba da imaju i adaptirano mlijeko kada ga pravite, kao i kašice kada beba počne da jede. Dakle, bebin organizam napravljen je tako da vari toplu hranu, pa ledeni sladoled može biti preveliki šok za njen organizam, prenosi CdM.

Ali ono što je dobra stvar – uvijek možete sladoled da napravite kod kuće i izbjegnete sve neželjene sastojke i temperaturu.

 

 

 

 


 

 

 

 

Recept za domaći voćni sladoled

Potrebno vam je:

– 500 grama bobičastog voća po izboru (možete uzeti zaleđeno – vaš sladoled će imati bolju teksturu, a ostali sastojci će ‘smlačiti’ temperaturu voća)

– 500g grčkog jogurta

– kašika meda (za bebe starije od godinu dana)

Sve sastojke je potrebno izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom i rashladiti u frižideru ukoliko je potrebno.

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »