Cijene gnojiva rastu bez kontrole a to prijeti svjetskom snabdijevanju hranom

Cijene gnojiva rastu bez kontrole a to prijeti svjetskom snabdijevanju hranom

Cijene gnojiva nastavljaju rekordno rasti jer ruska invazija na Ukrajinu dovodi u opasnost ogroman dio svjetske opskrbe gnojivima, što povećava zabrinutost zbog rastuće globalne inflacije hrane.

 

 

Mjerilo cijena dušikovog gnojiva amonijaka u Tampi poraslo je u petak 43 % na 1.625 dolara po metričkoj toni, što je rekord za ovaj 29-godišnji indeks. Prekidi u proizvodnji i ograničena globalna opskrba pokreću skok, navodi se u bilješci Bloomberg Intelligencea.

Cijene gnojiva dramatično rastu što prijeti globalnoj opskrbi hranom 1

 

 

 

Rat povećava cijenu prirodnog plina, glavnog inputa za većinu dušičnih gnojiva, prisiljavajući neke proizvođače u Europi da smanje proizvodnju. Tržišta također brinu da bi potencijalne sankcije Rusiji, velikom jeftinom nabavljaču svih glavnih vrsta hranjivih tvari, mogle poremetiti globalnu trgovinu. Prema Trade Data Monitoru i Bloombergovom Green Marketsu, zemlja je činila gotovo petinu izvoza gnojiva u 2021.

Rusija je pozvala domaće proizvođače gnojiva da smanje izvoz, dodatno potaknuvši strah od nestašice. U isto vrijeme, cijene osnovnih usjeva poput pšenice, kukuruza i soje rastu, a rat u jednoj od svjetskih krušnih korpi prijeti da će milijune gurnuti u glad. Sve veći troškovi poljoprivrednih inputa poput gnojiva mogli bi dodatno povećati cijenu hrane.

Gnojivo

 

 

IZVOR: Bloomberg

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »