BIO JE OMILJENI PRIRODNJAK, VOLIO JE JUGOSLAVIJU I ULJEPŠAO MNOGA DJETINJSTVA

BIO JE OMILJENI PRIRODNJAK, VOLIO JE JUGOSLAVIJU I ULJEPŠAO MNOGA DJETINJSTVA

 

 

 

Britanski prirodnjak, naučnik i TV voditelj David Bellamy preminuo je u 86. godini.

 

 

Za generacije rođene krajem 60-ih i tokom 70-ih godina, David Bellamy je bio neka vrsta učitelja. Uživali smo dok je grickao razne biljke, mahovinu, paprat…

U obrazovnom programu nekadašnje jugoslovenske radio-televizije, njegove emisije o biljkama zauzimale su važno mjesto, odmah poslije emisije „Opstanak“, piše Mondo.

Bio je profesor biologije, pisac 45 knjiga i autor više od 400 TV filmova. Belami je bio oduševljen nekadašnjom SFRJ. Prije više od 30 godina, dao je intervju za jugoslovenske medije, u kojem je rekao ovo:

  • Kаdа bi me izbаcili iz Britаnije, mislio sаm gde bih živio ­ i znаm dа bi to bilo u Jugoslаviji.

Tokom 1978. na britanskoj televiziji je bio emitovan ciklus od 10 epizoda njegove dokumentarne serije The Botanical Man koji je 1979. proglašen za „najveći uspjeh u oblasti obrazovanja odraslih u prethodnoj godini“.

Svojevremeno se suočio sa kritikama zbog nepriznavanja globalnog zagrijavanja.

 

 

 

 

On je 2004. godine globalno zagrijavanje okarakterisao kao „izmišljotinu“, a takav stav ga je koštao televizijske karijere.

Inače, prije nego što je postao TV lice, Belami je radio u fabrici kao vodoinstalater. Sa suprugom Rozmari, koja je preminula prošle godine, imao je petoro djece.

Legendarni engleski fudbaler Sten Kolimur je, čuvši za smrt Belamija, ovo napisao na Twitter-u:

  • On je bio ikona mog djetinjstva. Zahvaljujući njemu mnogo sam naučio o botanici, biljkama, drveću. Kao dijete sam ga obožavao zbog nevjerovatnog, zaraznog entuzijazma i ljubavi prema prirodi. Počivaj u miru.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »