AKO VIDITE DA DIJETE OVAKO SJEDI ODMAH GA SPRIJEČITE: OVAJ POLOŽAJ BI MU MOGAO OZBILJNO NAŠTETITI!

AKO VIDITE DA DIJETE OVAKO SJEDI ODMAH GA SPRIJEČITE: OVAJ POLOŽAJ BI MU MOGAO OZBILJNO NAŠTETITI!

 

 

 

Mnogo puta do sada apelovano je na roditelje širom svijeta da ne dozvoljavaju svojoj djeci da sjede u obliku slova W.

Omiljeni sjedeći položaj mnoge dece posebno je štetan ako se u njemu provodi mnogo vremena uz gledanje omiljenih crtanih filmova.

 

 

Ukoliko vaše dijete sjedi ovako prije navršene druge godine života, ovaj položaj može da istegne noge, članke i kukove što će rezultirati da dijete kasnije u životu hoda sa stopalima okrenutim na unutra.

 

 

Pored defekta u razvoju nogu, sjedenje u položaju slova W može da naškodi razvoju motoričkih sposobnosti i poremeti djetetov osjećaj za ravnotežu, sposobnost za trčanje i skakanje u periodu nakon 7. godine.

 

 

 

– U najgorim slučajevima može doći do displazije kuka koja otežava kretanje, trčanje i uzrokuje artritis u kasnijem dobu. W pozicija remeti stabilnost, okretnost i jačinu gornjeg dijela tijela koja će kasnije uticati na lošu koordinaciju pa čak i na otežano razvijanje dominantne ruke za pisanje – kaže dr Sem Hej.

 

 

 

Ipak, doktor dodaje da roditelji ne treba da paniče ukoliko njihova djeca povremeno sjede na ovaj način.

– Prvenstveno želim da kažem roditeljima da ne paniče. Sasvim je u redu da djeca budu u ovakvom položaju povremeno. Važno je da im to ne bude omiljeni i broj jedan način sjedenja – zaključio je on.

 

 

 

 

HAYAT

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »