3 NAVIKE ZBOG KOJIH LJEKARI LAKŠE IZBJEGAVAJU BOLESTI

3 NAVIKE ZBOG KOJIH LJEKARI LAKŠE IZBJEGAVAJU BOLESTI

 

 

Sezona prehlade i gripe još traje, i mogućnost zaraze još je uvijek velika. No neke jednostavne navike kojih se u svojoj svakodnevici pridržavaju mnogi ljekari, mogu pomoći da opasnost od zaraze bude znatno manja, a ako do bolesti i dođe, bit će je lakše i brže izliječiti.

 

 

 

 

1. Redovito održavajte higijenu ruku 

Prva i osnovna stvar za sprečavanje širenja gripe je pranje ruku. I to nikada nije previše ponoviti. Naše ruke su stalno izložene bakterijama i prljavštini, a mnogi ljudi konstantno kašlju u ruke i brišu nos. Pranje ruku trebalo bi trajati 20 sekundi te pritom pripaziti da operete palčeve, stražnju stranu ruku i zanoktice.

 

Ako u nekom trenutku nemate pristup sapunu i tekućoj vodi, pomoći će i vlažne maramice ili tekućina za dezinfekciju, a preporuča se da ih uvijek imate uz sebe. U našem okruženju puno je potencijalno opasnih bakterija i virusa, bez obzira na to radi li se o običnoj prehladi ili želučanoj virozi. Zato je važno održavati ruke što čišćima.

 

 

 

2. Zdravo se hranite

Jedan od najboljih načina za sprečavanje virusnih infekcija je zdrava prehrana koja obiluje unošenjem vitamina C, cinka, magnezija i drugih fitonutrijenata koji pomažu u borbi protiv infekcija i održavaju zdravlje imunološkog sistema, prenosi Zadovoljna.hr. Probiotici koji se mogu pronaći u određenoj hrani također pomažu u održavanju dobrog imuniteta.

 

 

Mnogi ljekari zato jedu puno jogurta iz kojih dobivaju zdrave probiotike. Iako ne postoje čvrsti dokazi da probiotici štite od gripe, neki dokazi tvrde da skraćuju trajanje prehlade, a stvaranje zaliha dobrih bakterija koje nalazimo u hrani, u svakom slučaju nije štetno.

 

 

 

3. Neka vam spavanje bude prioritet

Nikada nije previše ponoviti i koliko je važno dobro se naspavati. Najbolje je održavati uredan raspored spavanja te uz to redovito vježbati, ograničiti unos kofeina i alkohola, a neki ljekari prakticiraju i izlaganje sunčevim zrakama 15 minuta svako jutro, u dane kada sunca, naravno, ima.

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »