ZBOG ČEGA TREBA JESTI HURME SVAKI DAN?

ZBOG ČEGA TREBA JESTI HURME SVAKI DAN?

 

 

 

Hurme ili datulje su voće koje se koristi u različitim dijelovima svijeta, domovina im je sjeverna Afrika, a posebno su važan dio prehrane u arapskim zemljama.

 

 

 

 

Proizvode se u 35 različitih zemalja, a najviše u Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Iraku, Iranu, Pakistanu i drugim arapskim zemljama te manje u Španiji i Meksiku.  Mesnati dio ploda hurme sadrži od 44 do 88 procenata šećera (glukoza i fruktoza), vodu, proteine, vitamine, minerale te visok udio vlakana. Energetska vrijednost 100 grama hurmi je 250 kcal.

Udio masnih kiselina je nizak, dok sjemenka sadrži oko 50 posto oleinske kiseline. Mineralno bogatstvo hurme temelji se na kaliju (ima ga najviše oko 0,9 posto), kalciju, kobaltu, bakru, željezu, natriju icinku.

 

 

 

Hurme sadrže i fluor koji je izuzetno bitan za zaštitu zuba od karijesa te selen koji je važan za normalan rad imunološkog sistema. Vjeruje se kako hurme efikasno djeluju u liječenju raka, za što je zaslužan upravo selen.

 

 

 

Znanstvena studija objavljena 2010. godine u poznatom časopisu Journal of Applied Sciences Research donosi saznanja o proteinskom sadržaju hurmi koji doseže čak do 23 vrste aminokiselina od kojih neke nisu prisutne niti u najpopularnijim plodovima (npr. narančama, jabukama i bananama), a zahvaljujući određenom nivou pektina, hurme definitivno imaju brojne zdravstvene prednosti.  Nadalje, vitamini su u hurmama prisutni u malim količinama, ali sadrže lutein i zeaksantin, tzv. vitamine na oči. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida.  Djeluju kao antioksidansi koji štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom. Studija objavljena 2007. ukazuje da je manje vjerovatno da će makula oka degenerirati kako ljudi stare ako su konzumirali namirnice bogate ovim tvarima.

Dijabetičari hurme većinom izbjegavaju zbog visokog postotka šećera, međutim to ne mora biti slučaj. Stručnjaci ističu da, ukoliko se dnevno pojedu dvije hurme, nema straha od mogućih posljedica. Ako ste ipak zabrinuti, možete se konzultirati s vašim liječnikom, odnosno stručnjakom.

Dijabetičarima hurme mogu biti odličan izbor kada je u pitanju regulacija probave. Osim toga, budući da su bogate vitaminima i mineralima, hurme mogu dijabetičarima osigurati nadoknadu hranjivih tvari.

A zašto bi još trebalo svakodnevno jesti hurme? Evo tih 10 razloga.

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao ”hrana za mozak”. Upravo zbog toga se preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom. One mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju s obzirom na to da sadrže prirodne šećere.  Hurme sadrže elementarni hlor, koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela hurma sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin, a izvrstan su izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza.

Hurme su bogat izvor željeza. Njihova svakodnevna konzumacija je odlična preventiva protiv anemije,ali i terapija onima kojima nedostaje zaliha željeza. 100 grama sadrži oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti željeza.

Prirodni šećerkoji se nalazi u hurmama savršena je alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.  Dovoljno je pojesti 2 ili 3 hurme i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišem, a uživat ćete u nevjerovatno slatkom okusu koji se ne može usporediti s okusom industrijskih slatkiša.

Od hurmi se može napraviti zdravi namaz (“hurmela”), a mogu poslužiti kao prirodni zaslađivač u kompotima i sirovim poslasticama. O tome koliko su zdravije od slatkiša, zaslađenih bijelim kristalnim šećerom, ne treba govoriti!

Hurme su odličan izvor proteina koji nam pomažu da ostanemo u formite da održavamo mišiće snažnima. Velik broj profesionalnih sportista konzumira nekoliko hurmi dnevno kako bi priskrbili svojim mišićima zadovoljavajući nivo proteina.

Budući da su sportisti izloženi svakodnevnim naporima, proteini su vrlo važan faktor koji je zaslužan za normalno funkcioniranje mišića.

 

 

 

Hurme su bogate selenom, manganom, bakrom i magnezijem, dakle svim mineralima koji su potrebni za održavanje zdravlja vaših kostiju, jačanje koštane strukture te sprečavanje stanja kao što jeosteoporoza. Hurme bi trebale konzumirati sve osobe koje imaju u porodici slučaj osteoporoze, ali i svi oni koji imaju drugih problema s kostima.

Osobe koje imaju problema sa zatvorom, definitivno bi trebale razmisliti o konzumaciji hurmi s obzirom na to da djeluju pogodno na rad probavnog sistema. Zašto su čaroban izbor kada je u pitanju loša probava? Hurme sadrže visok postotak vlakana. Osim toga, smanjuju i rizik od raka debelog crijeva. Redoviti korisnici hurmi ističu kako su pogodne kada su u pitanju problemi poput hemoroida. Istraživanja su pokazala da hume pozitivno utječu na trudnoću i porođaj.

Istraživanje je dokazalo da su žene koje su jele hurme tokom posljednje četiri sedmice trudnoće imale znatno lakši porođaj. Osim toga, hurme pomažu i u gubitku kilograma koji su se nakupili tokom trudnoće.

 

 

 

Hurme mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska zahvaljujući relativno visokom postotku magnezija. O tome kako uzimati lijekove za pritisak, svakako se treba posavjetovati s liječnikom, jer redovni korisnici hurmidatulja ističu kako su se uz ovo voće u potpunosti riješili lijekova za regulaciju pritiska.

Dokazano je i da hurme smanjuju rizik od moždanog udara. Provedene studije su to i pa svaki put kada u organizam unesete 100 mg magnezija dnevno, rizik od moždanog udara će se smanjiti za 10 posto. Zvuči kao naučna fantastika?

Budući da su bogate magnezijem, hurmr djeluju protuupalno, ublažavaju bolove i smanjuju oticanje. Istraživanja su dokazala da prisutnost magnezija smanjuje rizik od nastanka bolesti srca te smanjuje arterijsku upalu. Osim toga, magnezij djeluje i na druge upale kao što je artritis.

Neki tvrde kako su hurme odličan izbor ako ste maHmurni. Ne preostaje vam ništa drugo nego nabaviti malo pakovanje hurmi kao ”prvu pomoć” u slučaju dobrog provoda.

Vitamini C i D povećavaju elastičnost kože i održavaju je nježnom i glatkom. Hurme bi trebale konzumirati sve osobe koje imaju uznapredovale probleme s kožom te osobe koje imaju problema s isušivanjem kože zbog svakodnevnog izlaganja ekstremnim vremenskim uvjetima.

 

 

 

 

 

HAYAT

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »