Zbog čega sve zubi mogu boljeti – postoji 13 razloga, a nijedan nije karijes

Zbog čega sve zubi mogu boljeti – postoji 13 razloga, a nijedan nije karijes

Kada nas zaboli zub, odmah posumnjamo da je pokvaren, no mnogo je stanja koja mogu uzrokovati zubobolju.

 

STISKANJE ČELJUSTI

Kad smo bijesni, napeti ili jako koncentrirani na nešto, velik dio stresa trpe i zubi. Ne samo da mogu boljeti nego se nakon nekog vremena počnu i klimati.

 

ŠKRGUTANJE ZUBIMA

Neki u snu škrguću zubima. Jedan od uzroka može biti poremećaj spavanja, a drugi to što zbog nedostatka nekog zuba zagriz nije pravilan.

U tom slučaja pomoći će udlaga, specijalni aparatić koji sprečava škrgutanje i tako čuva zube od dodatnih oštećenja tijekom spavanja.

 

PREVIŠE VODICE ZA ISPIRANJE

Vodica za osvježivanje daha daje osjećaj svježine i čistoće, ali može uzrokovati i neugodne smetnje i pojačati osjetljivost zuba. Neke vodice sadrže kiseline koje uslijed prečeste upotrebe oštećuju srednji sloj zuba – dentin.

 

PREVIŠE KISELE HRANE

Hrana bogata kiselinom oštećuje caklinu i zubi gube prirodnu zaštitu. Glavni krivci za to su bomboni, slatka hrana, kava, agrumi poput limuna, naranče i grejpa i soda.

 

INFEKCIJE SINUSA

Bol u gornjim zubima može biti znak infekcije sinusa. Ta je pojava prilično uobičajena jer su zubi vrlo usko povezani s nosnom šupljinom.

 

TRUDNOĆA

Trudnice imaju veći rizik za gingivitis, ali i za karijes, stoga im se savjetuje redoviti odlazak stomatologu.

 

PREVELIKI NAPORI

Jedno je istraživanje pokazalo da intenzivni sportski napori poput treniranja triatlona mogu loše utjecati na zube i oštetiti caklinu. Što je napor intenzivniji, to je veća vjerojatnost da će se pojaviti karijes. Znanstvenici nisu sasvim sigurni što je tome uzrok, ali misle da je vezano uz način na koji trening mijenja količinu sline u ustima.

 

POVRAĆANJE

Često povraćanje oštećuje zube. Trudnoća, kronični alkoholizam i bulimija stanja su koja uzrokuju često povraćanje pa stoga i probleme sa zubima.

 

OŠTEĆENJA ŽIVACA

Neuralgija trigeminusa, kronično bolno stanje koje zahvaća trigeminalni živac, vrlo je neugodna. Uzrokuje kroničnu bol u jednom od živaca u glavi. Bol se često povezuje s četkanjem zuba, jedenjem i pijenjem.

 

PROBLEMI SA SRCEM

Bol u gornjem dijelu tijela javlja se kao simptom srčanog udara.

Može se osjetiti nelagoda u ramenima, vratu, čeljusti ili zubima, a da je uistinu riječ o srčanim tegobama, posebno treba posumnjati ako bol prati znojenje, lupanje srca, mučnina, bol u prsima ili kratkoća daha.

 

IZBJELJIVANJE ZUBA

Zubi su pojačano osjetljivi i nadraženi tijekom tretmana izbjeljivanja. Bol se može pojaviti već tijekom postupka i trajati još neko vrijeme.

 

KARCINOM

Karcinom usne šupljine obično prati bol u ustima i zubima koja ne prolazi. Znak bolesti je i klimanje zuba, krvarenje iz usne šupljine, ali ima i mnogo drugih simptoma.

 

NEDOVOLJNO VODE

Voda pomaže da se isperu komadići hrane koja nakon jela zaostane u ustima, no ona je i puna floura, koji čuva zube i pomaže im da ostanu čvrsti i zdravi.

Ako ne pijete dovoljno vode, to će se loše odraziti i na zube.

 

zivim.hr

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »