Zašto i koliko spavamo?

Zašto i koliko spavamo?

Slikovni rezultat za spavanje

 

 

Ne postoji živo biće kome nije potrebno da spava ili da se potpuno odmori svakog dana.

 

 

Ako želite da saznate zašto, sjetite se kako se osjećate kad jednu noć ne spavate ili kad samo odete na spavanje kasnije nego obično. Sutradan ste toliko zamoreni da ništa ne možete da radite kako treba.

Dok spavamo, ćelije našeg organizma oporavljaju se od rada u toku dana i  izgrađuju zalihe energije za sledeći period aktivnosti. Koliko treba da spavamo? Većini ljudi je dovoljno osam sati, međutim nekima je dovoljno i kraće spavanje a nekima i više od osam sati da bi se ispavali.

 

Dobrim dijelom to zavisi od načina života. Staro pravilo koga se valja pridržavati glasi da treba spavati onoliko koliko nam je potrebno da bismo bili orni i sposobni za rad.

Postoji dubok i lak san.Poslije osam sati lakog sna još uvijek se osjećamo umorni, dok kratak ali dubok san može potpuno da nas okrijepi.

 

 

Normalno, kada idemo na spavanje, naš centar za spavanje uspavljuje i naš mozak i naše tijelo. Nekada spava samo mozak, a tijelo ne. Zato vrlo zamoren vojnik može ponekad da spava a da i dalje hoda u koloni, jer njegovo tijelo ne spava

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »