ZAŠTO DANAŠNJOJ DJECI MOZAK NE RADI: OVO JE GLAVNI PROPUST RODITELJA!

ZAŠTO DANAŠNJOJ DJECI MOZAK NE RADI: OVO JE GLAVNI PROPUST RODITELJA!

 

 

 

 

 

Dajete li svom djetetu da vaja glinu i koristi makaze?

 

 

 

Pixabay

 

 

 

 

 

Ruski neurolog i psiholingvista Tatjana Černigovskaja otkriva zašto je važno da u djetinjstvu dosta radite na razvoju fine motorike kod djece.

  • Suočeni smo sa veoma teškim zadatkom – nalazimo se na raskršću između osoba koje pišu tekstove prema naučnim radovima i čitaju kvalitetne knjige, i osoba koja čitaju “hipertekstove”, uopšte ne znaju da pišu, ugledaju se na poznate ličnosti i ne znaju osnovnu gramatiku – kaže naučnica.

 

 

 

 

 

Stalno se priča o tome kakva je današnja omladina, da su nove generacije sve gore, nepismenije, bahatije…

 

 

 

 

 

Tatjana Černigovskaja ima objašnjenje:

  • Važno je da shvatimo da ovakve osobe imaju drugačiji mozak. Nama se to čini zanimljivim i izgleda kao da nema opasnosti. Ali, opasnost postoji.
  • Ako malo dijete koje je pošlo u školu nije naučilo da lijepo piše, ako se ne navikne na malene, delikatne pokrete olovke, ako u vrtiću ništa nije vajalo, oblikovalo, ako ne zna da rukuje makazama, ne zna da naniže perlice na konac, onda njegova fina motorika nije razvijena.
  • Sve to se kasnije odražava i na funkcije govora i dikcije. Ako na vrijeme  ne razvijete finu motoriku kod djece, kasnije se nemojte žaliti što im mozak ne radi – poručila je naučnica, prenosi Stil.kurir.rs.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »