ŽALOSNO! Počinje proizvodnja mRNK vakcina u Srbiji! Institut Torlak juče potpisao ugovor sa SZO

ŽALOSNO! Počinje proizvodnja mRNK vakcina u Srbiji! Institut Torlak juče potpisao ugovor sa SZO

Kako prenose domaćo mediji institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” i desetak svetskih kompanija učestvuju u projektu proizvodnje vakcina na osnovu najsavremenije, mRNK tehnologije.

Oprema bi u Beograd trebalo da stigne naredih meseci, izjavio je direktor “Torlaka” Luka Dragačević.

Dragačević je za Radio-televiziju Srbije rekao da je Institut “Torlak” počeo postepeni proces rekonstrukcije i modernizacije.

 Počinje proizvodnja mRNK vakcina u Srbiji! Institut Torlak juče potpisao ugovor sa SZO

Institut “Torlak” deo je projekta proizvodnje vakcina na osnovu mRNK tehnologije i u petak je potpisan ugovor sa Svetskom zdravstvenom organizacijom vredan milion i po evra.

“Prošle godine ‘Torlak’ je započeo prve obuke u sklopu tog projekta. Naše osoblje je otišlo na obuke u Kejptaun, SAD, u Južnu Koreju, gde se nalazi jedan od najboljih instituta trenutno na svetu, koji je hab za obuku svih ljudi koji se bave proizvodnjom vakcina”, naglasio je Dragačević.

Institut “Torlak” će od 13. do 24. maja sprovoditi prvo veliko istraživanje o vakcinalnom, odnosno imunološkom statusu građana na određene bolesti na koje će moći da se prijave na imejl dijagnostika@torlak.rs.

“Istraživanje radimo u saradnji sa Institutom ‘Paster’. Imaćemo desetak punktova gde će se građanima uzimati krv i testirati na neke vakcinalno-preventivne bolesti, kao što su male boginje, rubeole, zauške, kovid i hepatitis A, B, C, D, E, za koje nikada nije rađeno ispitivanje”, rekao je Dragačević.

NultaTačka

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »