ZABRINJAVAJUĆA ANALIZA: OKO 800 DODATAKA ZA PREHRANU OPASNO PO ZDRAVLJE

ZABRINJAVAJUĆA ANALIZA: OKO 800 DODATAKA ZA PREHRANU OPASNO PO ZDRAVLJE

Američka udruženja za hranu analizirala su dodatke za prehranu koji se mogu uzeti bez recepta i ustanovila da najmanje 20 odsto ovih preparata sadrži štetne i veoma štetne supstance.

Gotovo 800 dodataka, koji su provjereni od 2007. do 2016. godine, sadržalo je nedozvoljene sastojke.

 

Prisutnost lijekova koji se izdaju na recept, često u nepoznatim koncentracijama, znači da su ovi dodaci u stvari neodobreni preparati koji mogu da ugroze zdravlje.

Ovi proizvodi potencijalno mogu imati ozbiljne štetne posljedice po zdravlje zbog pogrešne upotrebe, prikrivenih zdravstvenih stanja ili interakcije sa drugim lijekovima.

 

 

Sporne supstance oštećuju krvne sudove, bubrege, psihu, a uzimaju se za različite namjene.

Najčešći farmakološki sastojak u preparatima za mršavljenje je sibutramin, koji je povučen sa tržišta još 2010. godine zbog kardiovaskularnog rizika.

Neki proizvodi za podizanje mišićne mase sadržali su anaboličke steroide koji mogu da izovu mentalne probleme ako se koriste kratkoročno i probleme sa bubrezima, te oštećenje jetre i srca kod dugotrajne upotrebe.

 

 

Drugi lijekovi pronađeni u “hranljivim dodacima” bili su antidepresivi i antihistaminici, koji izazivaju nuspojave, prenosi Srna.

Potražnja za dodacima prehrani iz godine u godinu raste.

To tržište kontroliše Ministarstvo zdravlja SAD, ali se oni koji te proizvode stavljaju na tržište često ne pridržavaju propisa, navode portali.

 2,469 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »