Vuna uklanja stres i umor, pamuk prehladu, a svila alergije! LJEKOVITOST PRIRODNIH TKANINA

Vuna uklanja stres i umor, pamuk prehladu, a svila alergije! LJEKOVITOST PRIRODNIH TKANINA

 

 

 

 

Odjeća nas ne štiti samo od hladnoće nego i ozbiljno utiče na naše emocionalno i fizičko stanje. Ona je kao sloj između tijela i životne sredine: skuplja negativnu ili pozitivnu energiju. Pritom svaki sintetički odjevni predmet narušava protok energije (sem toga što tijelo ne diše), što se ne može reći za prirodne materijale. Oni, između ostalog, imaju i izuzetna ljekovita svojstva.

 

 

Slikovni rezultat za prirodne tkanine

 

 

 

 VUNA

Poznato je da prirodna vuna obiluje analgetičkim protivupalnim i okrepljujućim svojstvima. Najbolji efekat ima neobojena vuna (proizvodi od debelog i grubog prediva).

Povoljan uticaj na zdravlje ima elektrostatičko polje koje se javlja kao rezultat trenja vunenih vlakana. Nestaju umor, bolovi u zglobovima i mišićima.

Proizvodi od ovčije kože ili vune otklanjaju stres, normalizuju krvni pritisak i san, imaju trapeutski efekat usljed bolesti bubrega, kičme i zglobova, ublažavaju bolove u slučaju artritisa i išijasa.

 

 

 

VUNENE OBLOGE

 

 

 

U pola litra vode razmutite dvije kašike soli. U dobijeni rastvor potopite bilo koju (najbolje ovčiju) vunu na 15-20 minuta. Obloge stavite na cijela leđa. Preko toga, u oblasti bubrega, stavite termofor (kao zamjena može poslužiti ugrijana so usuta u čarapu). Držite cijelu noć. Pored čišćenja bubrega, čiste se zglobovi, krvni sudovi, kičma i pluća. Ovu proceduru praktikujte nedjelju dana. Paralelno s tim, u ishranu treba uvrstiti zapečeni krompir s ljuskom, suho grožđe, sušene kajsije, orahe.

 

 

 

 

LIJEČENJHE ČMIČKA

Zavežite crvenom vunom ruku u zglobu (na pulsu) sa strane suprotno od one gdje se nalazi čmičak.

Komadić sumpora zavežite u vunenu tkaninu i to stavite na grudi. Za 24 sata čmičak će nestati.

 

 

 

 

PAMUK

 

 

 

Pamučna odjeća diše, to jest propušta kiseonik i apsorbuje vlagu, ne izaziva alergije, korisna je za ljude s problematičnom kožom, može da spriječi prehladu, cistitis i bubrežna oboljenja. Zimi takva odjeća grije, dok ljeti hladi. Važno je znati da se ovdje govori o odjevnim predmetima od prirodnog pamuka, bez sintetičkih dodataka.

 

 

 

 

SVILA

 

 

 

Ljudima koji često boluju od angine (upala grla) preporučuje se da nose stvari od svile. Prirodna (!) svila korisna je i za one koji boluju od artritisa, dermatitisa i alergija.

Povezi od svile na ručnim zglobovima ili koljenima otklanjaju bol.

Ljekari potvrđuju da niti svile popravljaju cirkulaciju, umiruju iritaciju kože i suzbijaju suhoću epitela, te imaju antiseptična svojstva.

Pidžama od svile spasava od nesanice zato što dodir s ovom tkaninom opušta i umiruje.

 

 

 

 

 

LAN

Narodna mudrost glasi „Lan – od bolesti je jači“. Teško da se mogu precijeniti korisna svojstva ove biljke, za koja se znalo još od davnina. Apsolutno čist ekološki konac lana jedini je biljni materijal koji se koristi prilikom unutrašnjeg ušivanja u hirurgiji (naš organizam ga postepeno u potpunosti rastvori). Takođe, rane pod lanenim povezom brže zacjeljuju. Lan ubija mikrobe, proizvodi od lana doprinose intenzivnijoj cirkulaciji, stimulišu i jačaju organizam i smanjuju umor. Ljekari smatraju da lan ujedno ublažava i simptome prehlade.

Lanena tkanina ima minimalno elektriciteta i malu ljepljivost, umjerenu čvrstoću i sposobnost da pokui kapljičnu vlagu sa susjedne površine. Kad je napolju toplo, temperatura čovjekove kože ispod lana je za tri-četiri stepena niža nego ispod odjeće od pamučne ili svilene tkanine.

 

 

 

 

 

 

 

Neurološka oboljenja

 Otkinite nekoliko listova sa sobne biljke muškatle – geranijuma (lat. Geranium), stavite na lanenu tkaninu pa pričvrstite zavojem na bolno mjesto. Preko toga zamotajte topao vuneni šal.

Dva-tri puta listove možete zamijeniti svježim, a bol će proći poslije dva-tri sata.

 

(aura.ba)

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »