VRLO JE VAŽNO DA DIJETE LEGNE SVAKU VEČER U ISTO VRIJEME, EVO I ZAŠTO

VRLO JE VAŽNO DA DIJETE LEGNE SVAKU VEČER U ISTO VRIJEME, EVO I ZAŠTO

 

 

Istraživači su otkrili da su djeca koja nisu imala pravilan ritam spavanja bila nesretnija, bezobzirnija i da su se često svađala i tukla sa drugom djecom.

Nekada ‘borba’ sa djecom oko odlaska u krevet može izazvati osjećaj kod roditelja da bi bilo lakše da ih jednostavno puste da spavaju kada god žele, ali to nije rješenje jer dosljedna rutina spavanja ima dosta prednosti.

 

 

Jedna studija objavljena 2013. godine u čaospisu Pediatrics je istraživala ritam spavanja kod 10.000 djece uzrasta od 3-7 godina i došla je do zaključaka da su djeca koja su imala nepravilan ritam spavanja imala više problema u ponašanju, nego ona koja su imala tačan raspored leganja u krevet svako veče.

Studija je još otkrila da je oko 20% roditelja priznalo da njihovo trogodišnje dijete nema stalan raspored spavanja. Istraživači su otkrili da su djeca koja nisu imala pravilan ritam spavanja bila nesretnija, bezobzirnija i da su se često svađala i tukla sa drugom djecom.

 

 

Rezultati su došli i od učitelja djece koja su išla u školu, i ispostavilo se da su bila problematičnija ona djeca koja nisu legala u krevet na vrijeme.

Glavni istraživač u studiji, Ivon Kelly, istakla je da, na primjer, leganje u krevet u osam sati jedno veče, i u deset sati sljedeće veče pravi kod djece neki vid društvenog ‘jet laga’, iako oni spavaju isti broj sati.

 

 

Ono što je važno jeste da se te promjene u ponašanju mogu ispraviti i da su se djeca bolje ponašala kada su im odlasci u krevet bili svako veče u isto vrijeme. Kelly navodi: ‘Ovo istraživanje pokazuje da nikada nije kasno da se dijete izvede na pravi put i da male promjene mogu imati odlične rezultate.’

Druga studija, iz 2017. godine je otkrila da neregularan ritam spavanja kod djece ima veliki uticaj i na gojaznost i nisko samopouzdanje, osim već pomenutih promjena u ponašanju.

Dok sa druge strane, pravilan ritam spavanja ima pozitivan uticaj na dobar razvoj djeteta, dobro zdravlje i lijepo ponašanje.

 

 

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »