Vrkuta, macina trava, list maline i zdravac – pomoć kod neplodnosti

Vrkuta, macina trava, list maline i zdravac – pomoć kod neplodnosti

 

 

 

 

 

Vrkuta pored izrazitih antiupalnih svojstava ova biljka ulazi i u sastav ženskih čajeva, naročito za sprečavanje krvarenja van menstruacije, kao i za poboljšanje plodnosti

 

 

 

 

Neplodnost je jedan od najvećih problema današnjice. Svakim danom se povećava broj parova koji imaju problema da zatrudne na prirodan način. Najčešći uzrok neplodnosti, kako ženske tako i muške, jeste hormonski disbalans koji nastaje kao posljedica stresa. Tu su zatim i neredovna ili loša ishrana, kao i neuredan i neaktivan način života, ali i brojne infekcije. Neuspješni pokušaji parove vode u dalju frustraciju i stres, zbog kojih se problem samo nastavlja i produžava. Za rješavanje problema neplodnosti parovi najprije treba da se obrate ljekaru. Pored toga, možete se obratiti i prirodi koja takođe nudi dobra rješenja protiv ovog problema – čajeve koji ženama mogu pomoći da zatrudne.

 

 

 

 

 Vrkuta

Vrkuta, virak ili gospin plašt (Alchemilla vulgaris) je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice ruža. Pored izrazitih antiupalnih svojstava ova biljka ulazi i u sastav ženskih čajeva, naročito za sprječavanje krvarenja van menstruacije, kao i za poboljšanje plodnosti. Jednu kašičicu suhe biljke treba preliti šoljom vrele vode i ostavite da odstoji deset minuta, pa procijediti. Preporučuju se dvije šoljice čaja dnevno.

Pored ovog čaja jedna kašičica virka se može pomiješati sa po jednom kašičicom zelenog čaja i koprive, a zatim se prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi da odstoji 15 minuta. Dnevno se piju dvije šolje ovog čaja, ali samo pod uslovom da niste na hormonskoj terapiji. Vrkuta se još miješa i sa kunicom i to po 2 kašičice obje biljke, koje treba preliti sa 8 dl vruće vode, a zatim ostaviti da odstoji 10 minuta, pa procijediti. Ovaj čaj se pije 2 puta dnevno.

 

 

 

 

Macina trava

U narodnoj medicini nema biljke koja izaziva toliko nedoumice kao što je macina trava. Naime, ime macina trava nosi nekoliko lekovitih biljaka, od kojih se samo jedna koristi u borbi protiv neplodnosti. Riječ je o biljci koja se još naziva i očajnica, marulja, tertljan ili latinski Marrubium vulgare. Jednu malu kašiku ove biljke treba preliti sa 2 dl vrele vode. Ostaviti da odstoji 5 minuta i zatim procijediti. Ovaj čaj može da se pije više puta u toku dana. Za uspješno začeće treba ga piti duže vreme (najmanje tri meseca), sa prekidima u toku menstruacije. Po začeću obavezno prestati sa upotrebom jer zbog svojih svojstava čaj od macine trave može izazvati pobačaj. Čaj ima gorak ukus, pa može da se zasladi sa medom, ali bolje dejstvo ima bez zaslađivača.

 

 

 

Zdravac

Zdravac ili crveni zdravac (Geranium robertiana) je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka visoka oko 50 cm sa ružičastim cvjetovima sa pet latica. Kao i vrkuta, zdravac se koristi u čajnim mješavinama za poboljšanje plodnosti žena. Obično se miješa sa macinom travom i to po pola kašičice. Ova mješavina se prelije sa 2 dl vrele vode, pa ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim se procijedi i pije jednom dnevno.

 

 

 

 

 Razgon

Razgon takođe pomaže u borbi protiv neplodnosti, ukoliko se čaj od ove biljke koristi uporedo sa drugim čajevima. Jednu kašičicu razgona preliti sa 2 dl vode, poklopiti, pustiti da odstoji 5 minuta i procediti. Pijte se toplo, i to po šolja tri puta dnevno.

 

 

 

 

 

 List maline

Malina (Rubus idaeus) je vjerovatno najbolja biljka za održavanje zdrave trudnoće, jer poboljšava rad reproduktivnih organa i hrani i njeguje tijelo. Pored toga što je list maline bogat kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, željezom, fosforom, kao i vitaminima B, C i E, on takođe sadrži alkaloid fragarin, koji osim što pomaže održavanju trudnoće, jača maternicu, stimuliše laktaciju, takođe povećava i plodnost kod žena i muškaraca. Čaj od lišća maline je zato izuzetno sredstvo u borbi protiv neplodnosti a priprema se tako što 1-2 supene kašike lišća maline preliju vrelom vodom, ostave 20 minuta, a zatim procijede. Lišće maline se može miješati i sa drugim ljekovitim biljem, kao npr. koprivom, crvenom djetelinom i nanom. Treba imati na umu da čaj od lišća maline ne trebate piti ukoliko ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od 3 sata.

 

 

 

 

 

Biljke koje trebate izbjegavati u trudnoći

Mnoge od pomenutih biljaka su izuzetne za liječenje neplodnosti, međutim kada do trudnoće dođe, mogu imati potpuno suprotan efekat. Zato je veoma važno da na prvi znak trudnoće prestanete upotrebljavati biljke pre nego što se konsultujete sa vašim ljekarom. Ukoliko želite nastaviti koristiti određene biljke izuzetno je važno da to ne radite na svoju ruku, bez preporuke ljekara.

 

 

 

 

 

 

Ovo su neke od biljaka koje treba da izbjegavate u trudnoći:

 

 

anđelika (Angelica sylvestris)

cikorija (Cichorium intybus)

Majčinski vratić (Tanacetum parthenium)

miloduh (Hyssopus officinalis)

macina trava ili očajnica (Marrubium vulgare)

pelin (Artemisia absinthium)

lišće peršuna (Petroselinum crispum)

stolisnik,kunica (Achillea millefolium)

rutvica (Ruta graveolens)

potočarka (Nasturtium officinale)

srdačac (Leonurus cardiaca)

nana (Mentha piperita)

bosiljak (Ocimum basilicum)

origano (Origanum vulgare)

mačja metvica (Nepeta cataria)

ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

majčina dušica (Thymus serpyllum)

krkavina (Rhamnus frangula)

pasdrijen (Rhamnus cathartica)

medvjeđe grožđe (Arctostaphylos uva-ursi)

kleka (Juniperus communis)

 

 

 

 

 

 

Pored čajeva koje smo pomenuli dobro sredstvo za jačanje jajnih ćelija su i suhe smokve natopljene u maslinovom ulju. Takođe, jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena, ali i muškaraca su različite infekcije urinarnog trakta, gdje prednjače infekcije izazvane ešerihijom. Bijeli luk kuhan u bijelom vinu pokazao se kao veoma dobro sredstvo protiv ove bakterije i infekcija izazvanih njenim djelovanjem.

 

 

 

 

 

/aura.ba/

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »