VRATIMO SE NAVIKAMA NAŠIH RODITELJA, NAUČITE DIJETE DA SE IGRA U PRIRODI

VRATIMO SE NAVIKAMA NAŠIH RODITELJA, NAUČITE DIJETE DA SE IGRA U PRIRODI

Boravak u prirodi donosi ogromne benefite za zdravlje i pravilan razvoj naših mališana.

Zdravlje našeg djeteta je uvijek na prvom mjestu, a nismo ni svjesni koliko jednostavno možemo obezbijediti svom mališanu dobar i kvalitetan razvoj. Jedna od najvažnijih stvari je pružanje prilike djetetu da što više vremena provodi igrajući se napolju.

 

 

Postoji mnogo stvari po kojim se današnje generacije razlikuju od prethodnih, ali najveći kontrast koji primjećujemo jeste upravo po tome koliko vremena provode napolju. Postoji mnogo razloga što današnji mališani manje provode vrijeme van kuće, što uključuje upotrebu elektronskih uređaja, preotperećen raspored aktivnosti i obaveza, briga zbog izloženosti suncu, pa i to što mnoge porodice nemaju siguran prostor za igru. Nije to samo do djece, i odrasli su se sada previše zatvorili unutar zidova i manje provode vrijeme napolju.

Izdvojićemo šest osnovnih razloga zbog kojih bi dijete trebalo da provodi više vremena napolju.

 

1. Sunčeva svjetlost

Da, izloženost suncu, kako svi znamo, može prouzrokovati rak kože. Ipak, našem tijelu je sunce zaista potrebno. Izlaganje sunčevim zracima dovodi do stvaranja D vitamina, koji je od životnog značaja u mnogim procesima u tijelu, od razvoja kostiju pa do razvoja imunog sistema. Izlaganje sunčevoj svjetlosti takođe ima značajnu ulogu i na druge načine, te kao i zdrav san poboljšava raspoloženje. Naše tijelo mnogo bolje radi kada je svakodnevno u dovoljnoj količini izloženo sunčevim zracima.

 

 

2. Trening

Trebalo bi da naši mališani budu aktivni bar sat vremena dnevno, a izlazak napolje će ih svakako aktivirati. Naravno da mogu vježbati i u kući, ali boravak na vazduhu, naračito uz loptu ili bicikl, podstiče aktivnu igru, što je zaista najbolji trening za dijete.

 

 

3. Predvodničke funkcije

Postoje određene sposobnosti koje nam pomažu da planiramo, pravimo prioritete, problematizujemo, pregovaramo, radimo više stvari u isto vrijeme, a krucijalne su za uspjeh. U ovaj spisak možemo ubrojati i kreativnost, kao i upotrebu mašte prilikom rješavanja problema ali i zabavljanja sebe. To su sposobnosti koje se uče i vježbaju, a da bi to mogli, potrebno im je slobodno vrijeme. Treba da provode vrijeme sami i sa drugom djecom, i da im bude dozvoljeno da sami smišljaju svoje igre, otkrivaju, razumijevaju stvari oko sebe, da sami sebe zabave. Boravak napolju im daje priliku da vježbaju ove za život bitne vještine.

 

 

4. Rizikovanje

Potrebno je da nekada rizikuju. Kao roditelje, naravno da nas ovo plaši, jer svi mi želimo da naše dijete bude sigurno. Ipak, ukoliko ih previše čuvamo i ne dozvoljavamo im da pomalo rizikuju, neće znati za šta su sve sposobni, a uz to neće ni steći samopouzdanje i hrabrost da se suočavaju sa raznim izazovima u životu. Da, zaista mogu polomiti ruku ukoliko padnu sa drveta, i da, i mi isto možemo biti poniženi ukoliko nas neko odbije. Pa opet, sve to ne znači da ne treba pokušati, lekcije koje naučimo iz poraza su isto značajne koliko one koje naučimo kroz uspjeh.

 

 

5. Socijalizacija

Djeca moraju da nauče da rade u grupi. Treba da upoznaju drugu djecu i stvaraju prijateljstva, da nauče da dijele i budu kooperativni, da znaju da poštuju druge. Ukoliko dolaze u odnos sa drugima samo kroz organizovane okolnosti, kao što su škola ili spotska ekipa, oni neće moći da nauče sve što bi trebalo.

 

 

6. Poštovanje prirode

 

 

Naš svijet se konstantno mijenja, i to ne na bolje. Ukoliko dijete odraste bez šetnje kroz šumu, kopanja vlažne zemlje, gledanja životinja u svom prirodnom okruženju, bez penjanja na planinu ili posmatranja prostranstva mora, možda nikad neće razumjeti šta sve može biti izgubljeno. Budućnost naše planete zaista zavisi od njih, stoga treba da nauče da je cijene.

 

 

Dakle, pokušajte. Radite ono što su i naši roditelji – pošaljite dijete napolje. Još bolje je da odete i vi sa njima. Ne samo da ćete zajednički provesti vrijeme, nego će i to vrijeme biti kvalitetno iskorišteno, a donijeće ogromne dobrobiti razvoju vašeg mališana.

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »