VJEROVALI ILI NE! AKO PRIJE SPAVANJA POMIJEŠATE SOL I ŠEĆER, RIJEŠIT ĆETE JEDNU OD NAJČEŠĆIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA

VJEROVALI ILI NE! AKO PRIJE SPAVANJA POMIJEŠATE SOL I ŠEĆER, RIJEŠIT ĆETE JEDNU OD NAJČEŠĆIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA

 

 

 

 

 

Sol i šećer ne preporučuju se u većim količinama upravo zbog svoje potencijalne štetnosti za zdravlje, no to ne znači da ne postoji i njihova pozitivna strana.

Posebnu ulogu za ljudsko zdravlje ima kombinacija šećera i soli, objašnjava Matt Stone, američki zdravstveni istraživač i autor nekoliko knjiga o nutricionizmu i metabolizmu.

Naime, ljudima koji muku muče s nesanicom ova kombinacija u odgovarajućem omjeru može priuštiti ono što im je u tom trenutku nužno, a tako nedostižno – miran san. Kako to?

 

 

 

Šećer i sol djeluju kao “baterije” za stanice: glukoza osigurava direktan dotok goriva u mitohondrijima, a ravnoteža natrija u međustaničnu tekućinu omogućuje pravilno stanično disanje i proizvodnju energije.

Ove obje hranjive tvari snažan su prehrambeni alati za upravljanje stresom – šećer signalizira tijelu da zatvori proizvodnju hormona stresa koji šteti metabolizmu i čini vas budnima noću. Sol je također kritična u održavanju homeostatskog stanja u kojem adrenalin ne leti izvan kontrole.

Dakle, ako se možete sjetiti da ta dva hranjiva sastojka možete iskoristiti kao terapijski alat za upravljanje stresom, oni doista ne bi trebalo da vam se čine nezdravima ili zastrašujućima.I ne, šećer ne uzrokuje hiperaktivnost. To je potpuni mit. Kada se uzima kao terapija na ovaj način, ima upravo suprotan učinak.

Dakle, ako ste među onima koji se često bude, naročito između 2 i 4 sata ujutro, osjećajući kako adrenalin cirkulira tijelom i onemogućava san, kombinacija šećera i soli za vas može biti spasonosna.

Kombinacija slatkog i slanog pomaže u balansiranju i optimalnom funkcioniranju hormona stresa, objašnjava Stone.

 

 

 

 

Recept:

Omjer soli i šećera prema Stoneu treba biti 1:5.

Najbolje je koristiti se nerafiniranom morskom (ili himalajskom) solju i kvalitetnim sirovim smeđim šećerom.

Pomiješajte 5 kašika šećera i 1 kašiku soli i stavite u staklenu teglicu. To će vam dugo trajati.Pred spavanje (ili u noći kad se probudite), protresite bočicu i kašikom (ili prstima) pod jezik stavite, poput lijeka, mali prstohvat te mješavine da se lagano otopi.

Stone ovo naziva “magičnim prahom za spavanje” i poput lijeka, ovaj čarobni prah poštedjet će vas nesanice.

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »