VELIKA OPASNOST U VAŠIM VLASTITIM DOMOVIMA! Stručnjaci upozoravaju: ‘Ako dijete ovo proguta, može umrijeti za par sati’

VELIKA OPASNOST U VAŠIM VLASTITIM DOMOVIMA! Stručnjaci upozoravaju: ‘Ako dijete ovo proguta, može umrijeti za par sati’

Stručnjaci upozoravaju roditelje da male okrugle baterije koje se koriste u satovima ili božićnoj rasvjeti drže podalje od djece jer mogu izazvati ozbiljne, ponekad i fatalne ozljede.

Naime, te male okrugle baterije kakve se često koriste i u daljinskim upravljačima i igračkama, mogu izazvati kemijske opekline ako dođu u dodir s ustima ili nosom.

 

 

, Image: 34376470, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

 

 

Ovo je upozorenje objavljeno nakon što je jedno dijete umrlo nakon što je takvu bateriju slučajno progutalo. S obzirom da u mnoge igračke i božićne ukrase idu upravo takve baterije, tijekom blagdana potreban je i dodatan oprez.

‘Takve baterije predstavljaju veliku opasnost za malu djecu i bebe. Posljedice nehotičnog gutanja baterije mogu biti strašne’, rekao je doktor Kevin Stewart, direktor The Healthcare Safety Investigation Branch (HSIB) organizacije koja se bavi zdravstvenom sigurnošću.

Iako istraga o smrti djeteta koje je progutalo bateriju još uvijek traje, istražitelji kažu da su vidjeli dovoljno da izdaju ovakvo upozorenje.

 

 

 

Baterije postaju iznimno opasne kad dođu u dodir sa sluznicom unutar usta, grla ili nosa. Vlažna površina pokreće kemijsku reakciju koja može opeći tkivo.

Ako se bateriju slučajno proguta, ona može izazvati opekline unutarnjih organa i to samo u nekoliko sati te probleme s disanjem i gutanjem.

Fatalne ozljede mogu nastati čak i ako je baterija prazna pa se roditelje dodatno upozorava da pravilno skladište istrošene baterije, kaže doktorica Rachel Rowlands iz Kraljevske ambulante u Leicesteru.

 

 

 

‘Božićne lampice, pjevajući Djedovi Mrazovi i slične stvari nerijetko rade na takve male litijske baterije, a mali znatiželjni prstići lako ih mogu izvaditi iz kučišta’, upozorava i Katrina Phillips iz Zaklade za prevenciju ozljeda djece.

‘Posebno smo zabrinuti za jako malu djecu koja vole svašta stavljati u usta. Zato upozoravamo roditelje i ostale članove obitelji da takve potencijalno opasne stvari drže izvan dohvata djece te da budu pažljivi kod skladištenja istrošenih baterija.’

Ako dijete ipak proguta takvu bateriju, smjesta ga odvedite na Hitnu pomoć.

 

 

 

 

 

 

 

jutarnji.hr

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »