Uzroci bolesti, simptomi i liječenje: Najbolja prirodna terapija kod oboljenja štitne žlijezde

Uzroci bolesti, simptomi i liječenje: Najbolja prirodna terapija kod oboljenja štitne žlijezde

Svaka promjena u lučenju hormona štitne žlijezde izaziva zdravstvene tegobe, pa ukoliko dođe do poremećaja, osim liječenja koje propisuje endokrinolog, mogu da pomognu i preparati na bazi heljde, gline i zelenih oraha

 

Tiroida (štitnjača), najveća endokrina žlijezda u ljudskom organizmu, smještena je na prednjoj strani vrata, između grkljana i gornje ivice grudne kosti i ima oblik štita ili leptira. Njena glavna funkcija jeste sinteza, deponovanje i izlučivanje homona (tironin T3, tiroksin T4 i kalcitonin),koji su neophodni za rast i razvoj, a imaju važnu ulogu i u razmjeni materija i hemijskim procesima u organizmu, te regulišu metabolizam – pospješuju sintezu bjelančevina, povećavaju minutni volumen srca, ubrzavaju razgradnju holesterola i smanjuju nivo masnoća u krvi. Svaka promjena u lučenju tiroidnih hormona odražava se na zdravlje i izaziva određene tegobe. Najčešći poremećaj u funkciji štitnjače jesu smanjeno lučenje (hipotireoza) i pojačana proizvodnja (hipertireoza) hormona štitne žlijezde.

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2017/01/stitnjaca.jpg

 

 Kako se manifestuje hipotireoza?

Smanjeno lučenje hormona najčešći je poremećaj u samoj žlijezdi ili u višim strukturama mozga (hipofiza, hipotalamus), koje kontrolišu njen rad. Najčešći uzrok primarne hipotireoze je hronični autoimuni tiroiditis (Hašimoto sindrom) koji je posljedica oštećenja ćelija štitne žlijezde imunološkim mehanizmima (odbrambeni sistem tijela napada sopstveno tkivo). Tada može doći do povećanja (gušavost), smanjenja, a u nekim slučajevima i atrofije štitne žlijezde. Drugi uzroci suhirurško odstranjenje tiroide, liječenje radioaktivnim jodom ili zračenje bolesnika sa tumorom glave i vrata. Manjak joda najčešći je razlog za nastanak hipotireoze i gušavosti, mada i višak ovog minerala može usporiti lučenje hormona štitnjače.

Simptomi

U nekim slučajevima bolest ne izaziva simptome, ali se dešava i da su znaci hipotireoze veoma izraženi – loše podnošenje hladnoće, umor, promuklost, malaksalost, usporenost, bezvoljnost, zaboravnost, slaba koncentracija, depresija, porast tjelesne težine. Koža je blijeda, suha, zadebljala, kosa opada, javlja se otok oko očiju i na krajevima udova. Kod nekih pacijenata simptomi su usporen rad srca, blaga hipertenzija, porast nivoa holesterola u krvi, oslabljen sluh, zatvor i poremećaj menstrualnog ciklusa.

 

 

 

Liječenje

Ovo oboljenje može biti prolaznog karaktera, pa će poremećaj zahtijevati kratkotrajnu, ili čak nikakvu terapiju (kod osoba sa upalom štitnjače, ili nakon porođaja). Međutim, bolesnici sa hroničnom hipotireozom moraju doživotno uzimati sintetički tiroksin. Zbog smanjenog lučenja hormona, vrlo je važno da se preporučena dnevna doza – miligram joda, unosi redovno, najbolje preko hrane.

 Oprezno s mlijekom

S obzirom na to da kalcijum utiče na dejstvo lijekova koji se primjenjuju u terapiji oboljenja štitne žlijezde, mlijeko i mlječne proizvode treba konzumirati najmanje četiri sata prije uzimanja ovih medikamenata.

 Prepoznajte hipertireozu

Prekomjerno lučenje hormona štitne žlijezde uglavnom se javlja kao posljedica autoimunog procesa – kada tijelo ne prepoznaje tiroidu kao svoju strukturu, pa proizvodi antitijela protiv nje. Uzrok može biti i benigni tumor štitnjače, ali u najvećem broju slučajeva radi se o pretjeranoj aktivnosti cijele žlijezde, izazvanoj difuznom toksičnom strumom, Grejvsovom ili Bazedovljevom bolešću. Takođe, bolest može biti nasljedna ili posljedica psihičke traume, a dvosturko većem riziku od ovog poremećaja izloženi su pušači, osobe pod konstantnim stresom i oni koji konzumiraju previše alkohola i napitaka sa kofeinom.

 Simptomi

Kao posljedica prekomjernog lučenja hormona štitne žlijezde javljaju se nervoza, uznemirenost, nesanica, pretjerano znojenje i slabo podnošenje vrućine, ubrzan rad i lupanje srca, malaksalost, gubitak težine (bez obzira na pojačan apetit), opadanje kose, nepravilan menstrualni ciklus, tečne stolice, učestalo mokrenje, sterilitet… Karakteristični simptomi su i smanjena oštrina vida i iskolačene oči.

Liječenje

Liječenje zavisi od stadijuma oboljenja, a podrazumjeva primjenu antitiroidnih lijekova, radioaktivni jod (lijek izbora za osobe srednjih godina i žena koje nisu trudne – uzima se oralno u manjim dozama), a u nekim slučajevima pribjegava se hirurškom zahvatu. Osim toga, pacijentu se po potrebi prepisuju i lijekovi za smirenje.

 

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2017/07/STITNJACA.jpg

 

Kontrolišite paraštitnu žlijezdu

Paraštitne ili paratiroidne žlijezde smještene su iza štitnjače (dvije su lijeve, a dvije sa desne strane) i izlučuju paratiroidni hormon ili parathormon (PHT) koji reguliše koncentraciju kalcijuma u krvi, kako bi nervni i mišićni sistem mogli normalno funkcionisati. Pretjerano lučenje parathormona povećava količin u kalcijuma u krvi (hiper-kalcijanemija), a pritom se koncentracija ovog minerala u kostima značajno smanjuje, što moćže uzrokovati osteoporozu. Takođe, zbog nepravilnog rada štitne i paraštitne žlijezde, mogu nastati problemi sa bubrezima, a jedna od posljedica je i nastanak kamena.

Prevelike doze joda su opasne

Ovaj mineral neophodan je za stvaranje hormona štitne žlijezde trijodtironina (T3) i tetrajodtironina (T4). Štitna žlijezda preuzima jod iz krvi i ugrađuje ga u tiroidne hormone, koji se po potrebi oslobađaju u cirkulaciju. Nedostatak joda dovodi do hipotiroidizma – smanjenja nivoa hormona tiroidne žlijezde. Najznačajniji izvor ovog minerala je jodirana kuhinjska so, a nakon toga slijede školjke, morske alge, bijeli luk, susam, soja i špinat. Smatra se da su dnevne potrebe za jodom 120-150 miligrama (?) za odrasle, u trudnoći i laktaciji dnevne potrebe se povećavaju do 200 miligrama. Ukoliko se u organizam naglo unesu velike količine joda, može doći do poremećaja u proizvodnji hormona štitne žlijezde i hipotiroidizma kod ljudi koji inače imaju zdravu štitnu žlijezdu. Takođe, pojačan unos ovog minerala povećava rizik za razvoj Hašimotovog sindroma, nekih tumora štitne žlijezde i tireotoksikoze. Stoga, nikad ne treba koristiti suplemente joda na svojuruku, već se obavezno posavjetovati sa ljekarom. Prilikom uzimanja aantitiroidnih lijekova, litijuma i varfarina ne treba istovremeno koristiti preparate na bazi joda jer se ovaj mineral uglavnom primjenjuje u vidu kalijuma-jodida pa može doći do hiperkalemije. Takođe, ne preporučuje se duža upotreba istovremeno sa diureticima i lijekovima za regulisanje krvnog pritiska.

 

 

 

 

 Vježbe za zdravu štitnjaču

Jednostavne vježbe umnogome će pomoći da se poboljša dotok krvi u tiroidu, što će istovremeno i pročistiti žlijezdu.

  1. Protrljajte dlanove jedan o drugi da se dobro zagriju, a zatim ih stavite na vrat (u predjelu štitnjače) i držite ih tako desetak sekundi
  2. Tri puta uzastopno progutajte pljuvačku ili popijte tri gutljaja vode.
  3. Izdahnite vazduh. Dok izdišete, savijte glavu unaprijed, priljubite bradu uz grudi (što više) i ostanite u tom položaju nekoliko sekundi bez disanja. Kad počnete da udišete

vazduh, podižite bradu prema gore i što više zabacite glavu i zategnite vrat. Donju usnu podignite da pređe preko gornje (ovo radite dok udišete vazduh). Zadržite glavu nekoliko sekundi u ovom položaju, pa je kada počnete da izdišete vazduh, ponovo spustite i priljubite bradu na grudi.

  1. Dok vam je brada na grudima, opolako okrećite glavu nalijevo, pa nadesno (ne odvajajući bradu od grudi), tako da pritiskate grudi bočnim stranama brade. Na ovaj način se masira štitna žlijezda.
  2. Ponovite korake 1,2,3,4. Glava se podiže sa udahom vazduha i spušta sa izdahom. Ponovite 10 puta. Vježba može da se radi u sjedećem ili stojećem položaju.

 

 

Ishrana za zdravu štitnjaču

 

 

  Savjeti za oboljele od hipertireoze

Preporučuje se kvaltietna ishrana sa visokovrijednim bjelančevinama, zbog ubrzanog metabolizma, povećan unos kalcijuma (mlijeko, mliječni proizvodi, sardine) i vitramina C (agrumi, paprike, nar). Namirnice koje su posebno korisne u slučaju pojačane funkcije štitnjače su kupus, grah, kafriol, soja i sojini proizvodi, tamnozeleno lisnato povrće, meso, kikiriki. S druge strane, treba smanjiti unos morske ribe, školjki i plodova mora, mrkve, paprike, špinaata, paradajza, luka, pečurki, kajsija, avokada, šljiva, jagoda, banana, suncokretovih i bundevinih sjemenki, ribljeg ulja i jaja. Preporučuje se izbjegavanje napitaka bogatih kofeinom, alkohola, cigareta, masne i slatke hrane  te konzervisanih proizvoda.

Ishranu bi trebalo bazirati na voću, povrću, ribi, morskim plodovima, algama, integralnim žitaricama, piletini, ćuretini, mahunarkama, jezgrastom voću. Od masnoća se preporučuje maslinovo i kokosovo ulje, a savjetuje se i ishrana bogata vlaknima koji poboljšavaju probavu. Veoma je važno pridržavati se i pravila o rasporedu unosa hrane: pet do šest manjih obroka dnevno, a hrana se jede sirova, grilovana ili pripremljena na pari (nikako pržena i pohovana). U slučaju hipotireoze naročito se preporučuje što češće konzumiranje tunjevine, lososa, posnog mesa, integralnog pirinča, mrkve, paparike, špinata, paradajza, luka, pečurki, kajsija, avokada, šljiva, jagoda, banana, sjemenki suncokreta i bundeve, ribljeg ulja, jaja, nemasnog jogurta, najbolje sa probioticima. Neke vrste namirnica kao što su kupus, kelj, bokoli, kikiriki i soja mogu ometati apsorpciju joda, pa njihov unos treba smanjiti. Nije proporučljivo konzumiranje napitaka bogatih kofeinom, alkohola, masnih, slatkih i konzervisanih jela.

 

 

 

 

Prirodna terapija

Laneno ulje smanjuje uvećanu štitnu žlijezdu

Piti po kašiku lanenog ulja 3 puta dnevno prije jela. Terapija traje dok se ne potroši cio litar. Namazati lanenim uljem regiju štitne žlijezde, pa potom preko nje staviti pamučnu krpu i umotati vrat šalom.

Eliksir za uvećanu štitnu žlijezdu

U veliku staklenu teglu sipati po 2 dl svježe iscjeđenog soka od mrkve, crne rotkve, cvekle i tečnog meda i dodati litar domaće rakije. Sve dobro izmiješati, ostaviti da odstoji u frižideru dvije nedjelje i povremeno promućkati. Nakon toga, lagano preručiti tečnost u drugu teglu, tako da talog ostane u prvoj. Piti po 0,3 dl eliksira 3 puta dnevno pola sata prije jela. Eliksir čuvati u frižideru.

 Heljda protiv hipotireoze

Preliti dvije kašike heljdinog brašna sa 2 dl kefira i ostaviti da odstoji preko noći, pa ujutru pojesti smjesu pola sata prije doručka. Takođe, pomješati po kašiku heljdinog brašna, mljevenih oraha i 4 kašike meda, te čuvati u frižideru. Odrediti jedan dan u nedjelji kada nećete jesti ništa osim ovog balzama, a količina nije ograničena. Obavezno tokom dana popiti najmanje 2 l vode. Ovu kuru ponavljati jednom nedjeljno tokom 4 mjeseca.

 Obloge od gline

Napravite pastu od gline (može se nabaviti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane) i tople vode, pa je namazati u debelom sloju na pamučnu ili lanenu krpu i držati kao oblogu na štitnoj žlijezdi. Preko toga staviti topal šal i držati jedan sat, nikako duže jer glina nakon isteka tog vremena prestaje da bude ljekovita i počinje da vraća nazad sve toksine koje je „usisala“. Iskorišćenu glinu obavezno baciti.

 Med sa mladim zelenim orasima

Ovaj čuveni melem pomaže u slučaju smanjene funkcije štitne žlijezde. Oprati a zatim osušiti i isjeći na četvrtine 20 mladih zelenih oraha, pa ih sipati u staklenu teglu i preliti sa 500 g meda. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji mjesec dana. Nakon toga procijediti i svako jutro uzimati po kašiku melema, pola sata prije jela. Od mladih zelenih oraha spravlja se i ljekovita rakija, koja takođe pomaže u liječenju hipotireoze. Oprati, osušiti i sjeći na četvrtine 14 mladih zelenih oraha, pa ih sipati u teglu i preliti litrom domaće rakije pomiješane sa 200 g žutog  šećera. Ostaviti da odstoji na suncu 3 nedjelje, a zatim procijediti kroz gazu i sipati u staklenu flašu. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Piti svako jutro po kašiku rakije razblažene u šoljici vode, pola sata prije jela.

 Recepti

 Hrastova kora protiv hipotireoze

Ujutru sipati u staklenu teglu 3 kašike sitno sjeckane hrastove kore i preliti je sa 3 dl prokuhane vode. Teglu dobro zatvoriti, uviti u ćebe i ostaviti da odstoji jedan dan. Uveče, prije spavanja procijediti, namočiti pamučnu krpu i priviti je u predjelu šštitne žlijezde, umotati vrat u topao šal i ostaviti da odstoji preko noći. Kura se primjenjuje svako veče tokom 2-3 nedjelje.

 

 

 

 Ivanjsko cvijeće i preslica regulišu rad štitne žlijezde

Pomiješati po 40 g ivanjskog cvijeća i preslice, po 20 g nevena, rusomače, koprive i žalfije i po 30 g jagorčevine, gaveza i crvene djeteline, pa kašičicu mješavine preliti sa 2,5 dl prokuhane vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 minuta. Procijediti i piti 3 šolje čaja dnevno.

 

 

 

Oblog od iglica jele

Kuhati 4 kašike sitno isjeckanih iglica jela u 5 dl vode oko 5 minuta, pa ostaviti da se ohladi. Procijediti i natopiti pamučnu krpu pa priviti na štitnu žlijezdu, a vrat umotati šalom. Držati preko noći. Postupak ponavljati svako veče tokom dvije nedjelje.

 

 

 

 

 

 

aura.bahttps://aura.ba/wp-content/uploads/2017/01/stitnjaca.jpg

 2,266 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »