Uspješnije i manje uspješne metode kontracepcije: Izaberite najbolju!

Uspješnije i manje uspješne metode kontracepcije: Izaberite najbolju!

Čuli ste za kontracepcijske pjene, gelove ili vaginalne prstene? A za naprave koje se usađuju u maternicu? Razgovarate li o njima s partnerom ili muškarci pretpostavljaju da se o tome pobrinula njihova partnerica?

Dr. Michael F. Roizen i dr. Mehmet C. Oz, autori knjige YOU: The Owner’s Manual for Teens: A Guide to a Healthy Body and Happy Life naglašavaju da partneri trebaju razgovarati o kontraceptivnoj metodi. U suprotnom mladić će pretpostaviti da se za to već pobrinula djevojka. Muškarci se trebaju interesirati za vrstu kontracepcije koju žene koriste, biti odgovorniji i koristiti kondom, kojeg spomenuti liječnici smatraju svojim prvim izborom.

kontracepcija

 Kondomi

Kondomi smanjuju rizik od širenja seksualno prenosivih bolesti, ali što se tiče zaštite od neželjene trudnoće u praksi su djelotvorni u 85 posto slučajeva. Koriste li se dosljedno i ne puknu njihova djelotvornost iznosi 100 posto. Problem nije u kondomima nego u dosljednosti njihove upotrebe. Ponekad puknu; ali češće se nepravilno koriste.

 

 

Kontraceptivna tableta

Tablete suzbijaju ovulaciju, tako da spermu ne dočeka jajašce. Na glasu je kao izuzetno pouzdana metoda. Uzimate li je jednom dnevno, do menstrualnog krvarenje dolazi ali nema ovulacije. Neke nove tablete osmišljene su tako da žene imaju menstruaciju svaka tri mjeseca. Time se rješavaju PMS-a i popratnih grčeva ili migrena.

Ako tableta ipak ne spriječi ovulaciju, obimna sluz u grliću maternice može spriječiti prolaz sperme i tako ne dozvoliti začeće. Ukoliko se to ne dogodi, neprijateljska okolina koju tableta stvara, u maternici može onemogućiti oplođenom jajašcu da se usadi i da se razvije plod.

 

 

 

Spermicidni gel/pjena

Nonoxynyl-9 ili neki drugi sastojak koji ubija spermu stavlja se u vaginu poput tampona, no za razliku od tampona kasnije ga ne morate vaditi. Pjena ili gel se apsorbiraju jedan do dva sata nakon upotrebe. Ova se metoda treba koristiti u kombinaciji s kondomom.

 

 

 

Vaginalni kontraceptivni film (VCF)

I on je načinjen od nonoxynyl-9, tvari koja ubija spermu. Može se staviti u vaginu 10 minuta prije seksualnog odnosa. Istopi se u pjenu, a zajedno s kondomom pruža gotovo 100 posto zaštitu od trudnoće.

 

 

 

Medroxyprogesterone (Depo-Provera)

Injekcija koja se daje u mišić svakih 12 nedjelja sprečava ispuštanje jajašaca iz jajnika, zgušnjava sluz u grliću maternice zbog čega sperma teže prodire, a usporava i gibanje jajašaca u jajovodima. Negativna stvar je da potiče apetit, a to može dovesti do debljanja. Moguća nuspojava je i slabljenje gustoće kostiju.

 

 

 

Vaginalni prsten/NuvaRing

Riječ je o tankom silikonskom prstenu promjera oko 5 centimetra. Na sebi nosi sintetske, ženske spolne hormone. Prsten se stavlja šest dana nakon počeka menstruacije i to jednokratno u rodnicu. Vadi se nakon tri sedmice, a novi se umeće u rodnicu sedam dana kasnije.

Tokom ova tre sedmice dolazi do otpuštanja hormona iz prstena te se oni kroz sluznicu rodnice resorbiraju te dolaze u krv i na taj način djeluju na jajnike i maternicu. Blokiraju ovulaciju, dovode do zgušnjavanja cervikalne sluzi i snižavaju sluznicu maternice-endometrij. Ta tri mehanizma onemogućavaju oplodnju a menstruacije postaju slabe i bezbolne, isto kao i kod pilula.

No, neke djevojke se žale da su zbog prstena dobile blagu bakterijsku infekciju zbog čega dolazi i do pojave čudnog mirisa. Kura antibioticima može ukloniti problem.

 

 

 

Spirala ili IUS (intrauterinski sistem)

Malu plastičnu napravu u obliku slova T liječnik umeće u maternicu. Služi kao dugoročna kontrola rađanja. Na primjer, jedna verzija koja traje pet godina je napravljena tako da ispušta hormone i djeluje kao NuvaRing i suzbija ovulaciju. Druga sadrži malo bakra i traje 12 godina. Oba ometaju sluznicu maternice koja postaje neprijateljski raspoložen teren za usađivanje oplođenih jajašca.

Hormonalna verzija aktivnije sprečava oplodnju onemogućavajući spajanje sperme i jajašca. Ipak imajte na umu da kao i drugu oblici hormonalne kontracepcije ne sprečava širenje spolno prenosivih bolesti.

 

 

 

(aura.ba)

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »