USLOVI ZA ULAZAK DRŽAVLJANA BIH: KAKO OTPUTOVATI U EVROPSKE ZEMLJE

USLOVI ZA ULAZAK DRŽAVLJANA BIH: KAKO OTPUTOVATI U EVROPSKE ZEMLJE

Zbog pandemije koronavirusa došlo je do poremećaja ulaska u države širom svijeta. Zbog toga su putovanja otežana i stanovnicima Bosne i Hercegovine.

 

 

Donosimo pregled uslova za ulazak državljana BiH u strane zemlje, u skladu sa podacima kojima raspolaže Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Armenija

Na snazi je vanredno stanje i zabrana ulaska stranaca u Republiku Armeniju osim za određene kategorije stranaca (zaposleni u diplomatskim misijama i članovi njihovih porodica, supružnici armenijskih državljana, stranci koji imaju legalan boravak u Armeniji, stranci koji dolaze u svrhu hitnog medicinskog liječenja, osobe iz zemalja regiona koje se nalaze na tzv.”bijeloj listi” i sl.).

 

 

 

 

Belgija

Svi putnici koji dolaze u Belgiju izvan zemalja EU+ ili iz određenih zona unutar EU+ sa povećanim brojem oboljelih od COVID-19, dužni su otići u 14-dnevnu samoizolaciju. Navedeno se ne odnosi na osobe sa esencijalnom funkcijom, dok članovi njihovih porodica moraju ispoštovati izrečenu mjeru samoizolacije, prenosi Faktor.ba.

Za članove diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija trećih zemalja ulazak u Belgiju je moguć ukoliko posjeduju dokaz koji opravdava njihov esencijalni boravak na teritoriji Belgije (npr. poziv za učešće na konferenciji, sastanku itd.). Prilikom napuštanja Belgije i odlaska u zemlje izvan EU+ i određene zone unutar EU+ sa povećanim brojem oboljelih od COVID-19, članovi diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija dužni su sa sobom imati verbalnu notu kojom se potvrđuje neodložnost putovanja.Ulazak u Belgiju je dozvoljen svim osobama sa važećim dozvolama boravka u Belgiji, kao i osobama sa dvostrukim državljanstvom i članovima njihovih porodica. Navedene osobe dužne su posjedovati dodatne dokumente kojima mogu dokazati svrhu putovanja (npr. izvadak iz matične knjige, ugovor o radu, liječnička potvrda koju izdaje službeno zdravstveno tijelo ili pružatelj zdravstvene zaštite, potvrda o smrti itd.)

01.08.2020. godine svi putnici koji putuju u Belgiju (neovisno od njihovog statusa i zemlje porijekla ili načina prevoza) dužni su unaprijed ispuniti PLF (Passenger Locator Form) – formular . Navedeni formular se mora ispuniti prije ukrcavanja u avion i predati nadležnim organima po dolasku u Belgiju. U slučaju putovanja drugim sredstvom (privatnim ili javnim prevozom), formular se mora poslati u roku od 12 sati od dolaska na teritoriju Belgije, na sljedeću adresu: PLFBelgium@health.fgov.be. Od ove obaveze izuzimaju se osobe koje putuju drugim prevoznim sredstvima (osim aviona i broda) i koje će boraviti manje od 48 sati u Belgiji ili koje su boravile manje od 48 sati izvan Belgije.

 

 

 

 

Bjelorusija

Na sajtu Ministarstva zdravlja Bjelorusije se nalazi spisak zemalja iz kojih je ulazak stranaca dozvoljen bez mjera samoizolacije/karantina. Bosna i Hercegovina se nalazi na tom spisku. Dakle, svi dolasci iz tih zemalja su slobodni, bez ikakvih dopunskih dokumenata (test), a dolazak iz zemalja koje nisu na spisku imaju obavezu samoizolacije.

 

 

 

 

Bugarska

Važeća putna isptava i negativan nalaz PCR testiranja starog do 72 sata. Nalaz mora sadrzavati ime osobe identicno onom u putnoj ispravi, ime i kontakt podatke laboratorija koji je nalaz izdao, datum testiranja i latinicne ispise rijeci “PCR” i rezultat “negativan”.

 

 

 

 

Crna Gora

ULAZAK U CRNU GORU – STRANCI
Bez dodatnih ograničenja ako ispunjava sva tri sljedeća uslova:
1: rezident je neke od država sa „zelene liste“ ili je boravio najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru u državi sa „zelene liste“, i
2: nije u periodu od 15. dana prije ulaska u Crnu Goru do dana ulaska boravio u nekoj od država izvan „zelene liste“, i
3: nije putovao u neku ili kroz neku od država izvan „zelene liste“ osim u tranzitu (tranzit je proputovanje bez zadržavanja, što se dokazuje uvidom u putni dokument).

Zelena lista: države članice Evropske unije (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Hrvatska, Irska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija i Švedska) i Alžir, Andora, Azerbejdžan, Barbados, Bjelorusija, Brunej, Fidži, Filipini, Gruzija, Indonezija, Island, Jamajka, Japan, Jordan, Južna Koreja, Kambodža, Kanada, Kina, Kuba, Lihtenštajn, Madagaskar, Malezija, Maroko, Mauricijus, Mongolija, Mozambik, Nikaragva, Norveška, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Rusija, Senegal, Švajcarska, Tadžikistan, Tajland, Trinidad i Tobago, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Urugvaj, Uzbekistan, Vijetnam, Zambijai Zimbabve.

ULAZAK IZ BIH Uz negativan rezultat PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom star ne više od 72 sata ako dolazi iz neke od država sa „žute liste“ ili dolazi iz neke od država sa „zelene liste“, a u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru je boravio u nekoj od država sa „žute liste“.

Izuzetno, ulazak u Crnu Goru je dozvoljen je i uz negativan rezultat ELISA IgM testa ili negativan ECLIA test, a koji su izdati od registrovane laboratorije i nijesu stariji od 72 sata, u skladu sa odlukom nadležnog organa, ako lice u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država izvan prethodne „zelene liste“ i ove, „žute liste“.

Žuta lista: Albanija, Australija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Kosovo, Liban, Sejšeli, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Obaveza posjedovanja testa NE odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

 

 

 

 

 

 

Francuska

Za ulazak u kontinentalnu Francusku iz zemlje izvan europskog prostora (države članice Europske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo, Andora, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marina, Švicarska, Vatikan) ili iz sljedećih zemalja: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj morate ispuniti i ponijeti sa sobom dva dokumenta:

• izuzeta potvrda o prometu za Metropolitan France koja se može preuzeti na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova. Morate predočiti ovu potvrdu putničkim tvrtkama prije upotrebe putne karte, kao i tijelima za nadzor granice (za putovanja zrakom, morem i kopnom, uključujući željeznicom).
• Izjava da nema simptome COVID-19

 

 

 

 

 

Finska

Karantin na vlastitu incijativu! Drzavljani trecih zemalja koji imaju dozvolu boravka u Finskoj, osobe koje imaju familijarne razloge,osobe koje studiraju u Finskoj

 

 

 

 

Grčka

Civilne putne isprave – nije dozvoljen ulazak

Diplomatske i službene putne isprave (akreditovano osoblje) – dozvoljen ulazak

 • Avionom – PLF obrazac i dobijem QR code
 • Drumskim putem – potrebna prethodna najava MVP Grčke Verbalnom notom, s detaljima putovanja, potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata, PLF obrazac i QR code.

 

 

 

 

 

Island

Dozvoljen ulazak uz obavezan dvostruki test na Covid-19 uz boravak od 5 do 6 dana u karantinu ili 14-dnevni karantin bez rađenja testa.

 

 

 

 

Italija

Samo državljani BiH koji imaju regulisanu dozvolu za prebivalište ili dozvolu boravka u Italiji. BiH se trenutno smatra crvenom zonom zbog broja zaraženih, ne preporučuje se putovanje u BiH, a ko bude putovao ili tranzitirao kroz BiH u proteklih 14 dana moraju u samoizolaciju po povratku u Italiju. Prema dekretu svima koji su u prethodnih 14 dana boravile ili prolazile kroz BiH određuje se obavezna samoizolacija od 14 dana.Samo državljani BiH koji imaju regulisanu dozvolu za prebivalište ili dozvolu boravka u Italiji.

 

 

 

 

Irska

Po dolasku u zemlju obavezna je izolacija u periodu od 14 dana. Državljani BiH od 10.07.2020. godine pa do daljnjeg ne mogu koristiti kratkoročne vize UK za ulazak u Irsku. Aplikacije za odobrenje kratkoročnog boravka u Irskoj se do daljnjeg neće razmatrati. U slučajevima opravdanog pravnog osnova ulazak će biti dozvoljen kako i u većini zemalja EU.Po dolasku u zemlju obavezna je izolacija u periodu od 14 dana.

 

 

 

 

Izrael

Zbog povećanog obima novozaraženih na dnevnoj bazi Izrael je donio odluku o potpunom zatvaranju zemlje na period od 3 sedmice počevši od 18.09.2020. godine.
Građani se neće smjeti udaljavati od kuća više od 500m. Zatvaraju se svi objekti osim supermarketa i apoteka. Stupa na snagu zabrana okupljanja više od 20 ljudi na otvorenom i 10 u zatvorenom prostoru. Auerodrom Ben Gurion će ostati otvoren.

 

Kazahstan

Vlada Kazahstana je donijela Uredbu u aprilu 2020., a koja je još na snazi, o zabrani ulaska stranaca i suspenziji bezviznog režima sa državama sa kojima imaju sporazume o bezviznom režimu, do novembra 2020. godine. Poslije tog datuma trebaće vize, a informacije o uslovima će davati nadležne ambasade Kazahstana. Kazahstanska granica ostaje zatvorena za strance s vrlo ograničenim iznimkama, uključujući diplomate, članove najuže porodice kazahstanskih državljana, osobe koje imaju dozvolu boravka i sl. Pitanja imigracije predstavljaju nadležnost Vlade Kazahstana i nije dozvoljeno davati preporuke ili intervenisati u pitanjima koja se odnose na ulazak u Kazahstan. Takve stvari treba usmjeriti kazahstanskoj ambasadi koja pokriva BiH. Vlada Kazahstana je saopštila da strani državljani bez trenutne vize moraju napustiti zemlju do 5. avgusta. Nakon tog datuma, stranci koji ostanu u Kazahstanu, a kojima su vize istekle ili nisu obnovljene će se suočiti sa administrativnim kaznama.

 

 

 

 

 

Kipar

BiH se nalazi na listi “C” (posljednjoj) zbog epidemiološke slike. Zabranjen je ulazak našim državljanima osim u slučaju posebnog odobrenja. Od ovoga izuzetak su: Kiparski državljani koji trajno borave na Kipru i članovi njihovih porodica (strani supružnici ili maloljetna djeca i roditelji) Osobe koje legalno borave na Kipru Osobe kojima je na osnovu Bečke konvencjie dopušten ulazak u zemlju Osobe, bez obzira na državljanstvo, koje imaju posebnu dozvolu R. Kipar

 

 

 

 

Kneževina Lihtenštajn

Državljani BiH ne mogu turistički ulaziti u Lihtenštajn.

 

 

 

 

 

Mađarska

BIH je stavljena na crvenu listi zemalja, čijim državljanima se zabranjuje ulazak osim u izuzetnim slučajevima u kojima se zahtjev za ulazak podnosi elektronskim putem Policiji Mađarske, u sljedećim slučajevima:
lično prisustvo na sudu ili upravnom postupku,
uz preodočenje dokaza, sudskog poziva ili nadl. upravnog organ;
poslovni ili bilo koja druga poslovna aktivnost uz predočenje pozivnog pisma;
liječenje- uz dokaz potvrde ljekara-medicinske ustanove;
polaganje ispita, uz dokaz, potvrdu akademske institucije;
prisustvo na porodičnim okupljanjima (sklapanje braka, pogreb krštenje);briga o porodici; učešće na međunarodnim takmičenjima od visokog značaja; kao i sve ostale opravdane okolnosti koje moraju biti legitimne. Zahtjev se isključivo i samo podnosi putem elektronske aplikacije na mađarskom ili engleskom jeziku.Uz popunjeni zahtjev se mora dostaviti i dokaz o opravdanosti ulaska .

Ukoliko po osnovu odobrenja osoba bude ušla na teritoriju Mađarske biti će podvrgnuta kraćoj medicisnkoj provjeri i ukoliko ne pokazuje simptome zaraze Covid-19 virusom biti će smještena u karantin ili ukoliko ima obezbijeđen smještaj onda će biti određene mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana. Moguće je zahtijevati da se radi PCR test, i to dva testa u razmaku od 48 sati u periodu od 5 dana. Ukoliko su testovi negativni nadležni organ će izdati rješenje o ukidanju izolacije/karantina.

 

 

 

 

 

Moldavija

Stranim državljanima je zabranjen ulaz , sa izuzetkom za sljedeće slučajeve:
-članove porodice državljana Moldavije,
-osobe sa dugotrajnim boravkom ili drugom vrstom boravka izdatog od nadležnog organa Moldavije;
-osobe koje putuju iz profesionalnih razloga, na osnovu izdate vize , dozvole boravka ili sličnog dokumenta, članovi diplomatskih misija, konzularnih ureda akreditiranih u R Moldaviji, međuanrodnih organizacija /misija, kao i članovi njihovih porodica ili osoblje koje obavlja humanitarnu pomoć;
-putnici u tranzitu, uključujući i one koji se odnose na repatrijaciju kao rezultat konzularne zaštite .

Plan tranzita/putovanja se ostvaruje putem Generalnog inspektorata granične policije;osobe koje putuju iz zdravstvenih i humanitarnih razloga , uključujući pratioce, uz predočenje odgovarajućih dokumenatakoji potvrđuju svrhu i razlog putovanja; preko-granični radmnici; vozači i uslužno osoblje koje pruža određene usluge u sredstvima javnog transporta, posade aviona, brodova i vozova; osobe koje prelaze državnu grancu radi ulaska u R Moldaviju moraju obavezno popuniti epidemiološki upitnik, kao i potpisati izjavu , na svoju odgovornost da prihvataju režim samoizolacije u periodu od 14 dana na za to određenim mjestima. Od režima izolacije će biti izuzeti sljedeće osobe, pod uslovom da nemaju simptome respiratornih infekcija ili povišene temperature, kako slijedi: vozači i uslužno osoblje kamiona koji prevoze robu i putnike, posade aviona, brodova i vozova; osobe koje putuju iz zdravstvenih ili humanitarnih razloga , uključujući pratioce uz predočenje odgovarajućih dokumenata; učenici, studenti uključeni u obrazovne institucije u inostranstvu, radi polaganja ispita, u srednjoj školi i na fakultetima; osobe koje putuju poslovno, uz vizu, dozvolu boravka; preko-granični radnici, diplomate i članovi niihovih porodica, putnici u tranzitu.

 

 

 

 

Nizozemska

U Nizozemsku mogu ulaziti lica koja imaju pravo na boravak u Kraljevini Nizozemskoj. Ulasci su mogući i u slučaju poslovnih aktivnosti koje su od naročite koristi za Kraljevinu (neposredne strane investicije, zapošljavanje od 5+ osoba). U takvim slučajevima izdaje se posebna dozvola Ambasade Kraljevine Nizozemske u Sarajevu, a na osnovu upućenog zahtjeva u kojem se obrazlaže/dokazuje svrha/potreba ulaska.

 

 

 

 

Njemačka

Ulaz je dozvoljen isključivo licima koja imaju:

 • odobren boravak u SR Njemačkoj ili drugoj zemlji EU ili članici Šengena,
 • licima kojima je ulazak i boravak odobren posebnom odlukom nadležnog organa SR Njemačke (zvanična posjeta, humanitarni razlozi i dr.),
 • licima čija profesionalna djelatnost podrazumijeva putovanje vazduhom, kopnom i morem,
 • spajanje porodice osobe koja ima odobren boravak,
 • neodložive posjete užih članova porodice,
 • poslovna posjeta itd.
  -lica koja imaju pravo na ulazak i boravak u SR Njemačku, a u BiH su boravila 14+ dana, po ulasku u zemlju stupaju u 5-odnevni karantin, u kojem periodu se testiraju. U slučaju negativnog testa mogu napustiti karantin, odnosno u slučaju prisustva virusa ostaju u karantinu 14 dana.

 

 

 

 

Norveška

Samo državljani BiH sa legalnim boravkom u Norveškoj i bliža familija sa obaveznim desetodnevnim karantinom po ulasku u zemlju.

Novi Zeland

Zabranjeno izdavanje viza i ulazak za turiste. U slučaju posjedovanja vize stalnog boravka ili dvojnog državljanstva, obavezan karantin u hotelu na aerodromu u trajanju od 14 dana na trošak putnika. Za nosioce diplomatske vize 995, obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana u stanu/kući, ako se imaju posebni uslovi (posebna soba i kupatilo)

 

 

 

 

 

Poljska

Prema pravilima važećim u Poljskoj u zemlju mogu ući diplomate, članovi njihovih porodica, članovi međunarodnih organizacija i članovi njihovih porodica, zatim osobe koje imaju riješen stalni boravak u Poljskoj po bilo kojoj osnovi, kao i supružnici poljskih državljana, studenti koji imaju riješen status, te osobe koje imaju radnu vizu. Za sve ostale građane važe pravila koje obavezuju Poljsku o zabrani ulaska po osnovu članstva u EU.

 

 

 

 

Republika Hrvatska

Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, ne odnosi se na:
2a. zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje
2b. prekogranične radnike
2c. prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno
2d. diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija
2e. putnike u tranzitu
2f. osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja
2g. osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine: Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz BiH, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod točkom 2g. obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju. Karantena/samoizolacija može se skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz BiH ne odnosi se na osobe iz točki 2a., 2b., 2c., 2d. i23. putnike u tranzitu.
2f. osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja.
Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage. Ako državljani BiH prilikom ulaska u Hrvatsku imaju test kojem je protekao rok od 48 sati, ili u drugim u iznimnim situacijama, dozvolit će im se ulazak u Hrvatsku, uz određivanje mjere samoizolacije i ponovnog testiranja u Hrvatskoj o vlastitom trošku. Navedeno pravilo moguće je primijeniti na putnike i članove posade na jahtama.
Osobe koje predoče negativan PCR test, a nalaze se na listi samoizolacije, bilo da su na listi bile 7 dana kao u točki 2.g. ili su po isteku testa učinjenog u inozemstvu test ponovile u Hrvatskoj, brišu se iz liste samoizolacije.

 

 

 

 

Republika Sjeverna Makedonija

Uz priložen negativan PCR test državljani Bosne i Hercegovine mogu da borave u R. Sjevernoj Makedoniji do 3 mjeseca. Diplomati iz Bosne i Hercegovine akreditovani u Republici Sjevernoj Makedoniji, kao i članovi njihovih porodica za ulaz i za tranzit nije potrebno da prilože medicinsku potvrdu za PCR test. Diplomati iz Bosne i Hercegovine koji nisu akreditovani u Republici Sjevernoj Makedoniji već u drugoj državi, kao i članovi njihovih porodica, prilikom tranzita nije potrebno da prilažu medicinsku potvrdu za PCR test ali je potrebno da potpišu izjavu za tranzit da u roku od tri sata moraju napustiti teritoriju RSM.

 

 

 

 

Ruska Federacija

Na snazi je zabrana ulaska stranaca u Rusku Federaciju, osim za određene kategorije stranaca (stranci koji dolaze zbog smrti najužeg člana porodice, stranci koji imaju odobren boravak, članovi diplomatskih misija, supružnici ruskih državljana i sl.) Rusija je otvorila granice samo za nekojiko država, među kojima nije Bosna i Hercegovina. Po povratku u Rusku Federaciju, stranci trebaju predstaviti rezultat PCR-testa SARS-Cov-2 ne stariji od 3 dana prije dolaska. 14-dnevna karantena bit će ukinuta za ljude koji pristižu redovnim linijama, ali se još uvijek odnosi na strance koji dolaze u radne svrhe i na ruske državljane koji dolaze na letovima repatrijacije (charter letovima). Putnici koji dolaze redovnim linijama iz Tanzanije, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva bit će izuzeti od zahtjeva karantene.

 

 

 

 

 

Slovenija

Nakon ulaska u zemlju obavezan 10-dnevni karantin.

 • stalna ili privremena viza u R.Sloveniji ili nekoj od drugih zemalja članica EU
 • liječenje (potvrda doktora o terminu, test na COVID 19
 • ukoliko državljajnin BH koji u R. Sloveniji nema stalni ili privremeni boravak i ne može dati adresu na kojoj će biti u karantenu ulazak u R. Sloveniju mu se ne odobrava.

Temeljem izmjena odluke od 20.08.2020., ulazak u Sloveniju odobrit će se:
sportskim djelatnicima koji imaju poziv za takmičenje u R.Slo.;
članovima službenih delegacija koji imaju dokaz o službenom putovanju

Ulazak je moguć i roditeljima studenata ali maksimalno iz zemalja sa “”žute”” liste. Ne treba im test i dozvoljeno je zadržavanje u zemlji 48 sati. Napomena: BiH je na crvenoj listi i ova mjera trenutno ne važi za BiH.

.Svi su dužni imati negativan test na COVID-19 ,ne stariji od 36.sati, koji može bti urađen i u BiH – Ovlaštene labaratorije – Spisak Min. Civilnih poslova Slovenije, Institut za javno zdravlje.”Bez određivanja karantene i negativnog testa na SARS-CoV-2 (COVID-19) ulazak u Sloveniju dozvolit će se:

 1. prekograničnim dnevnim radnim migrantima koji imaju radni odnos u jednoj od članica EU ili drugoj državi Schengenskog područja za što moraju imati dokaz ili potpisanu izjavu u kojoj je naveden razlog za prelazak granice kao dnevni migrant;
 2. osobama koje su izaslane na obavljanje poslova u međunarodnom prijevozu ili se vraćaju s posla u međunarodnom prijevozu i koji moraju pri prelasku granice predočiti „Potvrdu za radnike u međunarodnom prometu“ iz Priloga 3 „Komunikacije Komisije o uvođenju zelenih traka u okviru mjera upravljanja granicama radi zaštite zdravlja i dostupnosti robe i osnovnih usluga“ ili neki drugi odgovarajući dokument iz kojeg je vidljivo da ih je izaslao poslodavac;
 3. osobama koje prevoze robu ili osobe u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije koji moraju napustiti Sloveniju u roku od 12 sati od prelaska granice;
 4. osobama koje putuju u tranzitu kroz Republiku Sloveniju, i koje moraju napustiti Sloveniju u roku od 12 sati nakon ulaska;
 5. osobama koje putuju s diplomatskom pasošem,
 6. članovima strane službene delegacije koji dolazi u RS na osnovu potvrde ili službenog poziva nadležnog državnog tijela ili članovima službene delegacije Republike Slovenije koji se vraćaju iz inostranstva;
 7. predstavnicima stranih sigurnosnih tijela (policije ili pravosuđa) koji izvršavaju službeni nalog i napuštaju Republiku Sloveniju odmah čim je to moguće po izvršenju naloga;
 8. pripadnicima Slovenske vojske, policije ili službenicima državnih tijela koji se vraćaju s rada u inostranstva te službenicima državnih tijela koji se vraćaju sa službenog puta u inostranstvu;
 9. osobama koje prelaze granicu (dnevno ili povremeno) zbog uključivanja u odgoj i obrazovanje ili znanstveno istraživanje u Republici Sloveniji ili u inozemstvu i to dokazuju odgovarajućim dokazima, odnosno njihovim roditeljima ili drugim osobama koje ih prevoze i vraćaju se u roku od 24 sata nakon prelaska granice;
 10. osobama koje prelaze granicu zbog nužnih neodgodivih osobnih obveza ili nužnih poslovnih razloga i o tome prilože odgovarajuće dokaze te se vraćaju u najkraćem roku potrebnom za izvršenje posla, a najkasnije u roku od 48 sati od prelaska granice;
 11. osobama koje su prevezene u Republiku Sloveniju vozilom hitne pomoći ili sanitetskim vozilom kao i pratećem zdravstveno osoblje u tom vozilu;
 12. osobama koje imaju dokaz o planiranom nužnom zdravstvenom pregledu ili zahvatu u državi EU ili drugoj državi Schengenskog područja, te se vraćaju preko granice neposredno nakon završetka zdravstvenog pregleda ili zahvata, odnosno odmah čim to zdravstveno stanje dopusti;
 13. osobama koje su suvlasnici ili zakupci zemljišta u pograničnom području ili na obje strane državne granice, a koje prelaze državnu granicu sa susjednom državom zbog obavljanja poljoprivredno-šumarskih radova;
 14. osobi, koja je slovenski državljanin ili stranac s prebivalištem u Republici Sloveniji, a vlasnik je
  nekretnine, odnosno plovila ili temeljem ugovora o zakupu ili najmu ima pravo korištenja nekretnine, plovila ili parcele u auto kampu u susjednoj državi iz koje ulazi u Republiku Sloveniju i to dokaže odgovarajućim dokazima, ta ako se vraća u Sloveniju u roku od 48 sati po izlasku;
 15. osobi, koja je slovenski državljanin ili stranac s prebivalištem u Republici Sloveniji i vlasnik je ili
  zakupac poljoprivrednog zemljišta u susjednoj državi i koja će pomoći pri ubiranju poljoprivrednih proizvoda i to dokazuje odgovarajućim dokazom ako se vraća u roku od 24 sata od izlaska iz Republike Slovenije;
 16. osobama koja u Republiku Sloveniju dolaze iz države članice EU odnosno države članice Schengenskog prostora koja je uvrštena najmanje na “Žuti” popis.

Izuzetci iz tački 10., 13. i 14. odnose se i na članove uže porodice ako putuju zajedno s osobom na koji se navedeni izuzetci odnose.

Preporučuje se pridržavanje epidemioloških mjera Nacionalnog instituta za javno zdravstvo RS https://www.nijz.si/

 

 

 

 

Srbija

Ulazak za državljane BiH moguć i sa ličnom kartom pod uslovom da dolaze nakon dužeg boravka iz BiH. Pri ulasku u zemlju biti će obavljeno mjerenje temperature. Ukoliko osoba ima simptome Covid-19 biti će odmah upućena u Covid-Ambulantu a po potrebi i hospitalizovana. Također, biti će izdate i medicinske preporuke prilikom ulaska

 

 

 

 

 

Španija

Zabranjen ulazak državljanima Bosne i Hercegovine na teritoriju Kraljevine Španije osim osobama koje posjeduju odobrenu boravišnu dozvolu.

 

 

 

 

Švedska

Ulazak omugućen samo onima koji imaju privremenu ili boravišnu dozvolu i da je svrha putovanje kući. Studentima iz trećih zemalje je potrebna boravišna dozvola ako će boraviti u zemlji više od tri mjeseca

 

 

 

 

Švicarska

Državljani BiH ne mogu turistički ulaziti u Švicarsku. Za sve državljane BiH koji imaju reguliran boravak u Švicarskoj ili dvojno državljanstvo ulazak je moguć uz obaveznu samoizolaciju -karantenu u trajanju od 10 dana ukoliko dolaze iz BiH.

 

 

 

 

Turska

Na graničnom prijelazu obavlja se medicinski pregled, u slučaju simptoma lice se upućuje dalje na besplatni PCR test. Za ulazak u R. Tursku, državljani BiH moraju posjedovati pasoš koji važi još najmanje 6 mjeseci.

 

 

 

 

 

Velika Britanija

Po dolasku u zemlju obavezna je izolacija u periodu od 14 dana.

 

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »