UPOZORENJE! Podgrijavanjem ovih namirnica rizikujete trovanje

UPOZORENJE! Podgrijavanjem ovih namirnica rizikujete trovanje

Kada se podgrijava, vjerovali ili ne, otrovan je i krompir. Podgrijavanjem on gubi svoje nutritivne vrijednosti. Osim toga, prema novijim istraživanja, krompir je najzdraviji kada je kuhan i ohlađen. Ohlađeni krompir ima probiotski učinak.

 

Nutricionisti nerijetko izdaju upozorenja o tome koje se namirnice nipošto ne bi smjele grijati, no mnogi to svakodnevno zaboravljaju. Nažalost, jer posljedice mogu biti vrlo loše s obzirom na to da se podrgijavanjem nekih namirnica oslobađaju otrovi koje potom pojedemo.

Zbog toga vam donosimo popis namirnica koje su najopasnije:

 

 

 

http://aura.ba//wp-content/uploads/2017/03/hrana.jpg

 

Celer, cvekla i špinat obiluju nitratima koji pod utjecajem mikroorganizama i grijanja razvijaju izrazito štetne i kancerogene spojeve. Između ovih namirnica najgori je špinat.

Gljive koje su bogate proteinima prilično lako mijenjaju nutricionističku vrijednost i postaju štetne. Grijete li ih ipak, neka temperatura ne bude veća od 70 °C.

 

 

 

Kada se podgrijava, vjerovali ili ne, otrovan je i krompir. Podgrijavanjem on gubi svoje nutritivne vrijednosti. Osim toga, prema novijim istraživanja, krumpir je najzdraviji kada je kuhan i ohlađen. Ohlađeni krumpir ima probiotski učinak.

 

 

 

Meso podgrijavanjem mijenja sastav proteina. Zbog izloženosti visokoj temperaturi meso postaje teško probavljivo pa i toksično.

Nemojte podgrijavati ni piletinu, losos, mliječne proizvode, školjke ili jaja.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »