UPOZORENJE: OSPICE SU JOŠ OPASNIJE NEGO ŠTO SE DOSAD MISLILO

UPOZORENJE: OSPICE SU JOŠ OPASNIJE NEGO ŠTO SE DOSAD MISLILO

 

 

 

 

Oboljeti od ospica još je opasnije nego što se do sada znalo zbog toga što ta bolest uništava imunitet koji je do tada organizam stekao na druge bolesti, objavili su znanstvenici.

 

 

 

 

 

 

To otkriće objašnjava zašto djeca često ‘zarade’ druge zarazne bolesti nakon što prebole ospice i ukazuje na opasnost otpora cijepljenju u djetinjstvu u nekim zemljama, prema dvije studije objavljene istodobno.

  • Ospice vrate ljudski imunitet na nerazvijeni stadij novorođenčeta.

Ta su dva istraživanja prvi put pokazala kako ospice, jedna od najzaraznijih bolesti, vrate ljudski imunitet na nerazvijeni stadij novorođenčeta uz tek ograničene sposobnosti borbe s novim zaraznim bolestima.

Rezultati studija utjecat će na globalno javno zdravstvo zbog pada povjerenja u cjepiva i pada procijepljenosti što vodi u epidemije ospica, a što ipak može dovesti do porasta drugih opasnih zaraznih bolesti poput tuberkuloze, difterije ili gripe.

  • To je izravni primjer ljudske imunosne amnezije u kojoj imuni sistem zaboravi kako odgovoriti na zarazne bolesti s kojima se ranije susreo –  kaže Velislava Petrova s britanskog sveučilišta Cambridge koja je vodila prvu studiju.

 

Slikovni rezultat za OSPICE

 

 

Stephen Elledge, genetičar i znanstvenik s američkog medicinskog instituta Howard Hughes, koji je vodio drugu studiju, kaže da rezultati predstavljaju ‘stvarno snažne dokaze da virus ospica zapravo razara imuni sustav”.

Virus ospica izaziva kašalj, osip i vrućicu i može voditi u potencijalno smrtonosne komplikacije među kojima su i upala pluća i upala mozga poznata kao encefalitis. Ospice se mogu spriječiti s dvije doze cjepiva koje su dokazano sigurne i učinkovite i u upotrebi su od 1960-ih.

 

 

 

 

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije prije tri upozorili upozorili su na alarmantni porast slučajeva ospica među necijepljenima u svim dijelovima svijeta.

U prva tri mjeseca ove godine broj slučajeva ospica učetverostručio se u odnosu na isto razdoblje 2018, pokazuju podaci organizacije.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »