UMOTAVATE HRANU U ALUMINIJSKU FOLIJU I STAVLJATE I FRIŽIDER: NAKON OVOGA VIŠE NEĆETE

UMOTAVATE HRANU U ALUMINIJSKU FOLIJU I STAVLJATE I FRIŽIDER: NAKON OVOGA VIŠE NEĆETE

 

 

 

 

Za većinu ljudi prekrivanje hrane aluminijskom folijom i stavljanje u frižider jednostavan je način skladištenja.

 

 

 

Međutim, umotavanje hrane u foliju također je i lak način izlaganja zdravstvenim rizicima. Stručnjaci upozoravaju da je takva folija za pečenje, a ne za skladištenje ostataka hrane.

Kako ljudima treba zrak za disanje, bakterijama je on potreban za razmnožavanje. Neke bakterije poput Bacillus cereus proizvode toksine koji se ne mogu uništiti visokim temperaturama kuhanja.

 

 

 

Stoga kada ostavite vrući obrok na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterija se brže razvijaju, govore iz Ministarstva zdravstva države Washington.

Upotreba aluminijske folije neće riješiti ovaj problem jer ne može spriječiti ulazak zraka.

„Prisutnost zraka pogoduje bržem rastu bakterija, tako da si trebate nabaviti vakuumske posudice koje neće propustiti zrak“, govori Lindsay Malone, registrirana dijetetičarka iz klinike u Clevelandu.

 

 

 

 

 

Lindsayino zlatno pravilo za pakiranje ostataka je da ih uvijek zatvarate u plitke i nepropusne posude kako biste ubrzali proces hlađenja i spriječili razvoj bakterija.

Obavezno stavite hranu u frižider u roku od dva sata, prije nego što ju bakterije stignu uništiti. Ako svoje ostatke spremite po ovim uputama, oni obično mogu trajati i do četiri dana u frižideru, prenosi Reader’s Digest.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »