Ukoliko Izrael i Zapad započnu rat protiv Irana izazvat će Treći svjetski rat!

Ukoliko Izrael i Zapad započnu rat protiv Irana izazvat će Treći svjetski rat!

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko upozorio je Izrael i njegove saveznike da ne vode rat protiv Irana jer bi to potencijalno moglo izazvati treći svjetski rat.

“Treći svjetski rat nije isključen. Može početi odatle Bliski istok. Kako? Ako oni [Izrael i Sjedinjene Države] insceniraju rat Iranu. Ne radi se o tome da ih Iran iritira, već o tome da oni iritiraju Iran “, prenijela je agencija BelTA.

“Imate li ikakve dokaze da Iran stoji iza napada Hamasa na izraelske teritorije? Ako imate, stavite činjenice na sto”, rekao je on i dodao da za sada nema takvih dokaza.

 

 

 

Israel-Palestine war: భీకర యుద్ధం | Israeli-Palestinian Conflict: Israel retaliates after Hamas attacks, deaths Rises - Sakshi

Prema riječima bjeloruskog lidera, činjenica da strane u sukobu koriste oružje proizvedeno u ovoj ili onoj zemlji ništa ne dokazuje. “Da, koriste se projektili, bespilotne letjelice [iranske proizvodnje]. Ali, vaše bespilotne letjelice i projektili se koriste u Ukrajini. Trgovina oružjem se nastavlja,” rekao je, napominjući da je to, iako je to loše, potpuno legalno. “Možda ih je neko kupio preko trećih strana, Hamas je kupio ove projektile. A koliko je oružja moglo doći u regiju iz Ukrajine? Oni demonstriraju te topove američke proizvodnje”, rekao je on, dodajući da je situacija “prilično zbrkana”.

„Ako Amerikanci, koji su uvukli ove jurišne avio-grupe i nosače aviona u potencijalno ratište, počnu da nanose udare sa Mediterana, iako ne mislim da su baš toliko ludi, neke zemlje, posebno Iran će odgovoriti”, naglasio je Lukašenko. “I nema garancije da će nosač aviona izbjeći potapanje.” Po njegovim riječima, mnoge stvari ukazuju na to da “može izbiti ozbiljan sukob, pa čak i rat uz upotrebu najsmrtonosnijeg oružja”.

“Niko ne zna kako će se situacija razvijati. Čak i oni koji su pokrenuli cijelu stvar – Amerikanci. Oni nemaju pojma šta to može podrazumijevati”, dodao je.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »