UBLAŽAVA BOL: OVO PIĆE ODMARA MIŠIĆE

UBLAŽAVA BOL: OVO PIĆE ODMARA MIŠIĆE

 

 

 

 

 

Trebate pomoć pri vježbanju? Spoznaja da pijenje soka od lubenice može ublažiti bol mišića može vam biti od velike koristi.

Pijenje soka lubenice može olakšati bolnost mišića nakon vježbanja, pokazalo je novo istraživanje. Smatra se da amino kiselina L-citrulin, pronađena u lubenici, može kod sportaša smanjiti vrijeme oporavka i poboljšati rezultate pri vježbanju. Sok lubenica je odavno popularan među sportašima, a stručnjaci su sad tome dali i naučni temelj.

 

 

 

U izvještaju koje je objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, naučnici su objasnili da sok lubenice ima antioksidativna svojstva, da potiče povećanje mišićnih proteina i poboljšava sportsku izvedbu. Međutim, ovo je prvi put da su naučnici istraživali učinkovitost soka lubenice obogaćenog s L-citrulinom.

 

 

 

 

Tim, na čelu s Encarna Aguayo s Tehničkog sveučilišta u Cartageni, u Španiji, testirao je prirodni sok lubenice, sok lubenica obogaćen s L-citrulin te kontrolno piće koje ne sadrži L-citrulin. Sve napitke volonteri su dobili jedan sat prije vježbanja.

I prirodni sok i druga pića su donijeli olakšanje bolova u mišićima volontera. Ali L-citrulin u prirodnom soku (nepasterizirani) je ipak bio nabolji jer je tijelu donio najveće koristi. Naučnici smatraju da ovaj sok sadrži hemikalije koje ubrzavaju proces uklanjanja mliječne kiseline. A mliječna kiselina je tvar koja može izazvati peckanje i bol u mišićima.

Smatra se da amino kiseline L-citrulin, pronađene u lubenici, mogu kod sportaša smanjiti vrijeme za oporavak i potaknuti bolji rad.

 

 

 

 

 

 

Štiti i srce

Prethodna istraživanja pokazala da lubenica također može pomoći u prevenciji srčanih bolesti jer zaustavlja nakupljanje štetnog holesterola. Studija na Sveučilištu Purdue u SAD-u pokazala je da konzumiranje lubenice može prepoloviti stopu akumuliranja ‘loših’ lipoproteina niske gustoće (LDL).

 

 

 

 

 

LDL je oblik holesterola koji dovodi do začepljenja arterija i srčanih bolesti, piše Magazin.net.hr. Istraživači su također otkrili da redovita konzumacija lubenica pomaže u kontroli debljanja i rezultira s manje masnih naslaga unutar krvnih žila.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »