U HRVATSKOJ RAZMATRAJU UVOĐENJE KOVID PROPUSNICA I ZA DJECU A STIGLA JE I NOVA POŠILJKA VAKCINA ZA NAJMLAĐE!!

U HRVATSKOJ RAZMATRAJU UVOĐENJE KOVID PROPUSNICA I ZA DJECU A STIGLA JE I NOVA POŠILJKA VAKCINA ZA NAJMLAĐE!!

U Hrvatsku je stigla nova pošiljka Pfizerovih vakcina za decu. Dve kutije u kojima je vakcina za decu od pet do 11 godina u HZJZ je obezbeđivala policija.

Zamenica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Ivana Pavetić Šimetin rekla je novinarima kako je vakcina stigla u uobičajenoj proceduri. “Avion s vakcinama stiže ponedeljkom i kreće distribucija”, kaže ona, javlja N1.

“Ovo što smo videli, nije sve za decu, dve su kutije za decu, ostalo za odrasle. Ukupno 48.000 doza za decu od 5 do 12 godina. Deca od 12 do 18 godina se vakcinišu kao odrasli”, pojasnila je.

“Nešto vakcina će ostati u HZJZ-u, ostalo ide u županijske zavode za javno zdravstvo, a odatle u ambulante. Kako javljaju iz županijskih zavoda, organizovaće vakcinaciju kroz pedijatrijske ambulante, školsku i porodičnu medicinu. Tamo gde bude veći interes, organzovaće se vakcinisanje i na punktovima”, rekla je Pavetić-Šimetin dodajući da se booster doza ne odnosi na decu. “Za decu koja su imunokompromitovana se odnosi treća doza, ona se daje već mesec dana nakon prve dve doze”, kaže.

Na pitanje kakav je interes za vakcinaciju dece kaže: “Roditelji se raspituju za vakcinaciju, pogotovo roditelji koji su vakcinisali decu stariju od 12 i oni koji su se sami vakcinisali. Posebno vidimo interes kod roditelja čija su deca hronično bolesna, pogotovo ako su imunodeficijentna.

Interesa ima, on nažalost nije, i neće biti kao u nekim zapadnih zemljama gde je već više od 50 posto starije dece od 12 godina vakcinisano.” Dodaje i da će u Školi narodnog zdravlja u Zagrebu početi s vakcinacijom dece već u sredu, a nastaviti u subotu.

Što se tiče covid potvrda za decu Pavetić Šimetin kaže: “Razmotriće se, ali bilo bi dobro kad bi se moglo ići na covid potvrde.”

OSTAVITE CENZURU IZA SEBE! REDAKCIJA NULTE TAČKE VAS ČEKA NA TELEGRAMU NA TRENUTNO NAJVEĆEM KANALU U REGIONU! 

NultaTačka/Jutarnji.hr

 1,450 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »