TRIKOVI DA BRAŠNO OSTANE SVJEŽE I DO GODINU DANA: KAKO DA SE NE POKVARI, NE PRIVUČE BUBE I VLAGU

TRIKOVI DA BRAŠNO OSTANE SVJEŽE I DO GODINU DANA: KAKO DA SE NE POKVARI, NE PRIVUČE BUBE I VLAGU

 

 

Sve vrste brašna se tokom vremena kvare, ali i privlače neželjena stvorenja, poput buba bez obzira koliko su vam ostava i kuhinja čisti.

 

 

 

 

 

Evo kako to da spriječite:

 

 

Kupujte samo koliko vam treba

Nemojte da vas prevare rasprodaje – pokušajte da kupite samo onoliko brašna koliko mislite da možete da iskoristite tokom narednih nekoliko sedmica. Brašno privlači vlagu, što znači da može da se pokvari prilično brzo. Ako možete, potražite brašno na mjeru, tako ćete kupiti onoliko koliko vam zaista treba.

 

 

 

 

Ne čuvajte brašno u papirnim vrećama

Najlakši način da održite brašno svježim i spriječite bube da ulaze je da čuvate brašno u plastičnim ili staklenim posudama sa hermetičkim zatvaračem. Čuvanje u papirnim vrećama može lako prouzrokovati vlagu i tako dovesti do kvarenja brašna.

 

 

 

Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu

Ne ostavljajte posudu sa brašnom na svjetlom mjestu. Toplota i sunčeva svjetlost može da pokvari brašno prerano. Umjesto toga, nađite mjesto u koje je udaljeno od peći i drugih žarišta u vašoj kuhinji.

 

 

 

 

Zamrznite ga

Ako se desi da kupite više brašna nego što možete da iskoristite u nekoliko sedmica, napravite mjesta u vašem frižideru ili zamrzivaču. Ne zaboravite da ga prije toga stavite u posude sa hermetičkim zatvaračem. Brašno može da izadrži do godinu dana ako se čuva na ovaj način.

 

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »