Top 10 namirnica koje će vam pomoći u borbi protiv anemije

Top 10 namirnica koje će vam pomoći u borbi protiv anemije

Važno je napomenuti da je kod borbe protiv anemije jedenje hrane koja omogućuje pravilnu apsorpciju željeza jednako važno kao i hrana bogata željezom.

iStock 143921393

 

Anemija je stanje koje je definirano smanjenim volumenom crvenih krvnih stanica u krvi i/ili smanjenom količinom hemoglobina, a do nje može doći ako vam nedostaje željeza, folne kiseline i / ili vitamina B. Anemija izazvana nedostatkom željeza je ona najčešća. Vaše tijelo treba željezo kako bi proizvelo hemoglobin, protein odgovoran za prijenos kisika po cijelom tijelu.

Kao rezultat toga, možete se osjećati slabo, umorno i razdražljivo. Također može doći do gubitka kose, lomljivih noktiju, hladnih nogu i ruku te vrtoglavice.

Srećom, možemo dobiti više željeza ako jedemo pravu hranu. Važno je napomenuti da je kod borbe protiv anemije jedenje hrane koja omogućuje pravilnu apsorpciju željeza jednako važno kao i hrana bogata željezom. Za pravilnu apsorpciju željeza ključno je jesti hranu bogatu vitaminom C, vitaminom B12 i folnom kiselinom.

 

Crveno meso

Željezo u crvenom mesu se nalazi u obliku koji je iskoristiviji nego u drugim biljnim izvorima. Jetrica, srce i bubreg bilo kojeg crvenog mesa također sadrže bogate razine željeza, kao i vitamin B12.

 

Jaja

Jaja sadrže 1 mg željeza, bogata su proteinima i antioksidansima koji će vam, u slučaju anemije, pomoći u skladištenju vitamina.

 

Školjke

Školjke su bogate proteinima, mineralima i vitaminima, a sadrže vrlo malo masnoća. Uživajte zato u dagnjama i kamenicama.

 

Špinat

Bogat je izvor željeza, kalcija, vitamina A, E i B9 i vlakana. Pola šalice kuhanog špinata čini 20 posto preporučene dnevne količine. Među njegovim jačim sastojcima su i vitamini B skupine, vitamini E, PP i K, zatim magnezij, kalcij, kalij, natrij, fosfor, cink, sumpor, jod, bakar, aminokiseline arginin i lizin te dijetalna vlakna.

 

Cikla

Jedan kilogram cikle sadrži čak dekagram minerala, od toga najviše kalija, natrija, kalcija te mangana, željeza, bakra, cinka, joda, sumpora, broma. Sok od cikle dobra je pomoć kod anemije. Izribajte ili u sokovniku izmiksajte ciku.

 

U sok obavezno dodajte nekoliko kapi svježeg limuna i po želji malo meda. Možete ga piti nekoliko puta dnevno.

 

Mahunarke

Leća i grah izvrstan su izvor željeza i vitamina. Jedna šalica leće će vam dati 90 posto dnevne potrebe za folatom, 37 posto željeza i 18 posto vitamina B6.

iStock 668761012
Foto: Istock Jaja sadrže 1 mg željeza, a bogata su proteinima i antioksidansima.

Orašasti plodovi

Pistacije sadrže najveću količinu željeza, no odlični su i kikiriki (i maslac od kikirikija), orasi i pekan orasi.

 

Datulje i smokve

Datulje su prava su mulitvitaminska bomba, usporavaju starenje stanica, liječe anemiju, poboljšavaju probavu, a osobito su djelovtvorne kod zatvora.

Suhe smokve su također odličan saveznik u borbi protiv anemije, samo četiri suhe smokve dnevno čine čak četvrtinu preporučene dnevne doze željeza.

 

Jabuke

Sok od jabuke i cikle nadoknadit će nedostatak hemoglobina. U decilitar do dva soka od jabuke dodajte manje od pola decilitra soka od cikle. Piti 2-3 puta dnevno prije jela.

 

 

 

 

 

zivim.hr

 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »