TERAPIJA SVJEŽIM SOKOVIMA: LIJEK ZA ČIR, BOLESTI SRCA I BUBREGA, REUMU SLABE NERVE, ALI I ZA ZDRAVO MRŠAVLJENJE

TERAPIJA SVJEŽIM SOKOVIMA: LIJEK ZA ČIR, BOLESTI SRCA I BUBREGA, REUMU SLABE NERVE, ALI I ZA ZDRAVO MRŠAVLJENJE

I ranije smo pisali kako gladovanje uz sokove i liječnički nadzor pomaže kod mnogih bolesti. Nemojte se sami upuštati u gladovanje uz sokove, ali ovdje pročitajte koji sokovi pomažu kod raznih bolesti, pa ih zatim koristite u svakodnevnoj ishrani

 

 

Zarazne bolesti

Sokovi od crnog ribizla, limuna, narandži, ananasa, zohve, repe, mrkve, paradajza, zelene paprike, salate potočarke, crnog i bijelog luka, u malim količinama vrlo su korisni pri liječenju zaraznih bolesti.

 

 

http://aura.ba//wp-content/uploads/2016/06/SOKOVI.jpg

 

 

 

Želučani poremećaji

Kod čira na želucu i gastritisa pomaže terapija prijesnim sokovima od mrkve, paradajza, celera i krompira. Sok od kupusa (vitamin U) posebno je dobar za čir na želucu. Bolesti jetre i žučnog mjehura najbolje se liječe sokovima od grožđa, mrkve i repe uz vrlo mali dodatak soka od maslačka i rotkve. Otkriveno je da je sok od kruške vrlo djelotvoran u liječenju bolesti žučnog mjehura i žučnih kamenaca.

Bolesti tankog crijeva i svi oblici opstipacije mogu se ublažiti terapijom prijesnim sokovima. Bijeli luk pročišćava crijeva i blagotvoran je za ljude koji imaju “vjetrove”. Sok od žutog luka ima slično, ali slabije djelovanje. Ovi sokovi se koriste u manjim količinama, uzima se po jedna čajna kašika ili jedna supena kašika. Također, mogu se miješati s blažim sokovima od povrća kao što je mrkva, repa i celer.

Za hroničnu opstipaciju preporučuju se i sokovi od špinata, salate potočarke, bijelog i žutog luka, crvene rotkve i maslačka, te blaži sokovi od mrkve, krastavca, paradaiza, cvekle i celera. Sok od kiselog zelja dobro pročišćava crijeva, ali kod nekih izaziva vjetrove. Borovnice su dobre za čir, a čaj od sušenih borovnica je najbolji lijek za težak proljev.

 

 

 

Bolesti krvi i srca

Za slabokrvnost (anemiju) dobri su sokovi od špinata, kelja i peršuna jer imaju mnogo željeza i hlorofila. Ovi sokovi se mogu dodati mrkvinom soku u količinama od 80 do 100 grama dnevno. Tamni sokovi od grožđa, repe i borovnice pomažu da se poveća stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Cirkulacija krvi se takođe poboljšava terapijom sa sokovima zbog povoljnog učinka na jačanje krvnih kapilara. Kod poremećaja u normalnom funkcioniranju srca, sokovi od boba, gloga i bijelog luka mogu se dodati drugim blažim sokovima.

 

 

 

Krvni pritisak

Najbolja stvar koja se može učiniti protiv visokog krvnog pritiska je gladovanje uz sokove, jer sokovi snabdijevaju krv i tkiva važnim mineralima – kalijem koji pomaže u eliminiranju nakupljenog natrijevog hlorida (soli) iz tkiva. Ovakvo gladovanje traje 3 do 4 sedmice, a mora se provoditi u bolnicama i pod liječničkim nadzorom.

Obično se u tom periodu krvni pritisak spusti na normalu. Ova se terapija može ponoviti nekoliko puta u razmacima od šest mjeseci. za visok krvni pritisak najbolji su sokovi od citrusa, crnog ribizla i grožđa, te mrkve, špinata, svatovca, peršuna, luka i dodatka bijelog luka.

Čak i u slučaju niskog krvnog pritiska može se pokušati gladovanjem pomoću sokova, ali pod liječničkim nadzorom. U tom slučaju korisni su sokovi od ananasa, celera, rcne rotkve, bijelog i crvenog luka, te sokovi od mrkve, cvekle i grožđa. Za edem se koriste sokovi od kruške i maslačka.

 

 

 

Reuma

Za reumatična oboljenja preporučuje se gladovanje od četiri do šest nedjelja u posebnim bolnicama ili pod nadzorom liječnika. Alkalijsko djelovanje prijesnih sokova otapa nakupljene taloge oko zglobova. Ozbiljne artritičke deformacije ne mogu se, naravno, ispraviti, ali funkcioniranje deformiranih zglobova može se terapijom gladovanja mnogo poboljšati.

Pri tom se koriste sokovi od mrkve, repe, peršuna, lucerne, krompira i celera. Mogu se uzimati i sokovi bogati vitaminom C, a sokovi od citrusa samo u umjerenim količinama. Takođe se preporučuje svakodnevno uzimanje supa od povrća jer je jedna od karakteristika reumatskih bolesti neravnoteža minerala u tkivima, a posebno nedostatak kalija. Supa od povrća je bogata kalijem i drugim mineralima.

 

 

 

Dijabetes

Čak i dijabetičari mogu pokušati terapiju sokovima, ali samo pod stalnim liječničkim nadzorom. Na primjer, nožni čirevi dijabetičara zacjeljuju brže za vrijeme terapije sokovima. Mladi dijabetičari se trebaju baviti napornim sportovima; težak fizički rad i napor smanjuju potrebu za inzulinom.

Za liječenje dijabetesa dobri su sokovi od mahuna, peršuna, krastavca, celera, salate potočarke, ločike, luka, bijelog luka i citrusa. Krastavci sadrže hormon potreban ćelijama pankreasa za stvaranje inzulina. Hormoni koji se nalaze u luku također su blagotvorni kod dijabetesa.

VAŽNO!

 

 

 

Mahune umjesto inzulina

Neki biološki usmjereni liječnici smatraju da je čaj od ljuske mahune prirodna zamjena za inzulin koji je izuzetno koristan kod dijabetesa. Ljuska mahune zelenog graha ima mnogo silicijeve kiseline i određenih hormonalnih tvari koje su blisko povezane s inzulinom.

Jedna šoljica čaja od ljuske mahuna (graha) jednaka je najmanje jednoj jedinici inzulina. Preporučena doza: po jedna šoljica čaja od ljuske mahuna ujutro, u podne i za večeru.

 

 

 

Bubrezi

Bolesti bubrega i prostate mogu se uspješno liječiti svježim sokovima od hrena (mala količina), salate potočarke ili lišća breze, a može im se dodati i sok od mrkve i celera. Limunov sok otapa kamenac mokraćne kiseline u mokraćnom mjehuru. Za oboljenja prostate dobar je i bundevin sok.

 

 

 

Čirevi na nogama

Čirevi na nogama zacjeljuju brže uz terapiju prijesnim sokovima od luka i bijelog luka koji se miješaju s mrkvinim sokom. Također su djelotvorni sokovi od citrusa i jabuka. Začin od kupusa ili lišća svatovca i žutog luka stavljen preko čira ubrzava proces zacjeljivanja.

 

 

 

Debljina

Ako želite smanjiti težinu pomoći će vam dijeta sa sokovima od celera, salate potočarke, peršuna, limuna, grejpfruta i ananasa. Terapija pod liječničkim nadzorom traje tri do četiri nedjelje, a može se i produžiti ako je potrebno.

 

 

Bolesti kože

Razni oblici ekcema i drugih kožnih osipa uspješno se liječe gladovanjem sa sokovima, ali u početku može doći do pogoršanja zbog povećane eliminacije otpadnih tvari. Preporučuju se sokovi od crnog ribizla, crvenog grožđa, mrkve, repe i špinata.

Sok od krastavaca, bilo da se pije ili da se koristi kao maska, posebno se preporučuje u liječenju kožnih bolesti.

 

 

 

Slabosti živaca

Za bolesti živaca i nesanicu preporučuju se sokovi od jabuka, mrkve, narandže i celera.

 

 

 

Gušavost

Gušavost ili povećanje štitne žlijezde uzrokovano je nedostatkom joda i može se liječiti sokovima od mrkve, peršuna, špinata, celera i posebne supe od povrća, kojoj se za vrijeme kuhanja doda jedna supena kašika praha od morskih algi. Razne vrste morskih algi, kao na primjer alge roda Portphyra te Rhodymenia palmata, kao i druge vrste, najbolji su prirodni izvori organskog joda.

 

 

 

Neprijatan zadah

Zeleni, hlorofilom bogati sokovi od peršuna, špinata, salate potočarke, svatovca, lucerne i lišća repe, zajedno s mrkvom i celerom pomaćžu kod neprijatnog zadaha. također, preporučuju se dvije šoljice supe od povrća.

 

 

 

Astma

Najbolji sokovi za astmu su od limuna, svatovca, hrena i bijelog luka. Sokovi od bijelog luka i hrena mogu se uzimati u malim količinama pomiješani sa sokovima od mrkve i cvekle.

Sokovi od limuna razrijeđeni s vodom mogu se uzimati ujutro, prije drugog jela. Astmatičari mogu također uzimati čist limunov sok, po jednu kašiku 2 do 3 puta dnevno.

(aura.ba)

 3,675 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »