TABLETE SE UZIMAJU – SAMO S VODOM

TABLETE SE UZIMAJU – SAMO S VODOM

 

 

 

Uz tetracikline bi trebalo izbjegavati mliječne proizvode, dok roštiljsko meso zbog ugljen-dioksida smanjuje djelovanje preparata protiv astme i bronhitisa.

Mnoge namirnice u svakodnevnoj ishrani mogu izmijeniti djelovanje terapije, pa dovesti i do neželjenih reakcija. Također i istovremeno uzimanje napitaka i namirnica sa lijekovima može imati veliki uticaj na organizam.

 

 

 

Umjesto da lijekove piju s vodom, mnogi pacijenti ih uzimaju sa čajem, kafom, mlijekom ili limunadom, što svakako treba izbjegavati. Kako neke namirnice ne reagiraju dobro na hemijski sastav lijekova, može doći do neželjene interakcije i opasnosti po zdravlje, zbog čega treba voditi računa o tome šta se jede i pije tokom terapije.

 

 

Mliječni proizvodi

Tokom uzimanja antibiotika iz grupe tetraciklina trebalo bi izbjegavati mliječne proizvode barem dva sata poslije unošenja lijeka u organizam. Ova supstanca u kombinaciji sa kalcijem iz jogurta, sira ili mlijeka stvara jedinjenja koja organizam ne može da razgradi, što znatno smanjuje djelovanje lijeka.Mineralna voda bogata kalcijem takođe negativno utiče na djelovanje tog antibiotika.

 

 

Grejpfrut

Ovo voće sadrži bioflavonoide koji pojačavaju djelovanje brojjnih lijekova u trajanju od čak tri dana i do 300 posto. Antialergetici koji se unose zajedno sa sokom od grejpfruta mogu izazovati poremećaje srčanog ritma ili ubrzan rad srca.Sredstva za snižavanje pritiska djeluju jače nego inače, pa u najtežem slučaju mogu izazvati kolaps krvotoka. S jedne strane, grejpfrut unesen u većim količinama umanjuje i djelovanje pilula za kontracepciju.

 

 

Špargla i salata 

Osobe koje zbog kardiovaskularnih oboljenja uzimaju antikoagulante moraju voditi računa o jelovniku. Hrana s velikom količinom vitamina K, kao što su brokoli, zelena salata i špargla slabi djelovanje lijeka.

Nasuprot tome, velike količine bijelog luka sprečavaju stvaranje ugrušaka, dakle pojačava djelovanje lijeka, pa zato i s tim treba biti oprezan.

 

 

Kofein

Antibiotici koji koče djelovanje enzima DNK-giraza ne smiju se kombinirati s napicima koji sadrže kofein, kao što su zeleni čaj, kafa, koka-kola ili   energetska pića, jer oni pojačavaju djelovanje kofeina, izazivajući nervozu i lupanje srca.

 

 

Špinat i crni čaj

Budući da se željezo ishranom teško može nadoknaditi, liječnici često preporučuju dodatak u vidu tableta. Ali one djeluju samo ako se dva sata poslije njih ne jede špinat ili ne pije crni čaj.Ove namirnice sadrže oksalnu kiselinu koja sprečava apsorpciju željeza u crijevima. Isto djelovanje imaju kafa, proizvodi bogati bjelančevinama, kao i preparati magnezija i kalcija.

 

 

Roštilj 

Ugljen-dioksid koji se stvara prilikom pečenja mesa na roštilju može smanjiti djelovanje mnogih preparata protiv oboljenja disajnih puteva, kao što je astma ili hronični bronhitis.

Pažnju treba obratiti i na upotrebu crnog bibera, jer sadrži piperin. koji blokira razgradnju jednog uobičajenog agensa protiv astme, takozvanog teofilina.

 

 

 

 

 

hayat

 1,803 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »