Sve što trebate znati o ITALIJANSKOJ KUHINJI je tu! Fascinantan opis…

Sve što trebate znati o ITALIJANSKOJ KUHINJI je tu! Fascinantan opis…
Već na prvi pogled, kad uđete u talijanski ristorante, pizzeriju il trattoriju, svojom toplinom, šarenim stolnjacima, zidovima ukrašenim slikama i nadasve gostoprimljivim i veselim konobarima, znate da ste ušli u pravi gastronomski hram iz kojega pouzdano ne ćete izići nezadovoljni.
Slikovni rezultat za italijanska kuhinja
Jer, prvi dojam koji daje ukupni izgled ugostiteljskog objekta nastavija se s izuzetnom ponudom ukusne hrane i čuvenih talijanskih vina. Mnogi će poznavatelji talijanske kulture i talijanskog duha reći da je tajna uspjeha talijanskog turizma upravo u njihovu ugostiteljstvu.
A zemlja Michelangela, Da Vincija, zemlja renesanse, opere i canzone, zemlja u kojoj na svakom koraku vlada umjetnost ne može bez dobre kuhinje. Jer, umjetnost ide uz dobru kuhinju, uz dobro vino, uz razdragano društvo .
Svjetska slava talijanske kuhinje počiva na tradiciji što vuče korijene iz doba starih Rimljana koji su bili poznati po svojim čuvenim gozbama. Oduvijek je Apeninski poluotok posebnu pažnju davao dobrom jelu i piću: i u rimsko doba, i u doba renesanse, i danas kao jedna od najposjećenijih turističkih zemalja.
Danas se talijanska kuhinja dijeli na mnoštvo regionalnih kuhinja. Piemonte Lombardia, Veneto, Liguria, Emilie i Romagna, Toscana, Sicilia i druge regije, svaka ima svoje »gastro-adute«, svoja jela kojima će dati prednost pred svima drugima.
Slikovni rezultat za italijanska kuhinja
S druge strane, talijansku kuhinju može se podijeliti na onu mediteranskoga i onu kontinentalnoga tipa. No, ipak im je nešto zajedničko: prije svega, jela su lako probavljiva, ukusna, skladno začinjena raznim začinskim biljem, često se pripremaju na maslinovu ulju, a u posljednje vrijeme nadaleko poznata jela od tijesta sve više zamjenjuju jela od povrća.
Predjelima naši susjedi ne pridaju takvu pažnju kao mi. Ono što je u nas predjelo, za Talijane je tzv. primo piato, prvo jelo. A primo piato ne može biti bez paste rižota ili minestre.
Spageti, lasagne, tortelini, ravioli, makaroni pripremijeni i posluženi s raznim salsama ili umacima nezaobilazno je jelo naših susjeda. Tu su oni nenadmašni majstori.
Pa pizze koje se pripremaju na stotine načina!
Svaka regija, svaki grad, svaki ugostitelj ima svoju »pizza originale«. I riža u talijanskoj gastronomiji zauzima važno mjesto. Još od 15 stoljeća, kada je stigla iz Španjolske, razvila se posebna kuhinja u kojoj je riža glavna namirnica.
Povezana slika
U primorskim mjestima rižoti se pri premaju s mekušcima, školjkašima i rakovima, dok u kontinentalnim krajevima s mesom, gljivama i povrćem, dakako, uvijek uz naribani sir parmezan!
Minestre su proizvod koji je s vremenom nastajao u narodu. Pripremaju se od raznog povrća i začinskog bilja, ponajčešće s rajčicom, krumpirom i porilukom, prava su poslastica za ljubitelje toplih okrepljujućih jela.
I minestre se, kao jela od tijesta i riže, poslužuju uz naribani parmezan ili neki drugi tvrdi sir .
Secondo piato – drugo jelo -glavno je jelo. Uglavnom se sastoji od mesa ili riba uz priloge od raznoga povrća. Ribe se, kao i u našim primorskim krajevima, pripravljaju s maslinovim uljem. Mesa se pak, poslužuju uz umake, ponajviše uz one kojima je osnovni sastojak rajčica. Nasuprot starijim gastronomskim priručnicima, gdje je strogo bila određena vrsta mesa za pojedini recept, danas se, na primjer, mogu koristiti razne vrste mesa za isti recept s time što nije dopuštena bilo kakva izmjena u postupku, sastojcima i vremenskom trajanju kuhanja pojedinog jela.
Primijetit ćete da se mnoga glavna jela pripremaju s vinom kao glavnim začinom koji daje poseban okus jelu. Italija je zemlja vina, zemlja u kojoj je vino simbol tradicije, gostoprimstva i vedroga duha.
Povezana slika
Vino se dakle, koristi i u pripremi jela i kao nezaobilazan dio svakoga jačega objeda, ručka ili večere.
Jelima od povrća Talijani u posljednje vrijeme daju sve veće značenje i važnost.
Zdrava, lagana i vitaminima bogata jela od povrća, posebno šarene, maštovito sastavijene salate, sve su češći obavezni dio obroka.
U pogledu slastica talijanska kuhinja nešto je oskudnija od kuhinja nekih srednjoevropskih zemalja. No tipično talijanski ručak prije će završiti raznolikim sirevima i voćem, ili voćnim salatama sa sladoledom, prelivenim finim likerima, nego kolačima.
 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »