Sve dobre i loše strane: Ovo sigurno niste znali o vitaminima!

Sve dobre i loše strane: Ovo sigurno niste znali o vitaminima!

 

 

 

 

 

Manjak vitamina B2 najlakše se može prepoznati po konstantnom umoru, usporenom rastu, probavnim problemima, pukotinama i ranicama u kutovima ustiju, natečenom jeziku, umornim ocima, grlobolji, osjetljivosti na svjetlo.

 

 

B vitamini su vitamini topljivi u vodi i imaju važnu ulogu u metabolizmu stanice. Iako ovi vitamini dijele slična imena, istraživanja su pokazala kako su oni kemijski različiti i kako cesto zajednički koegzistiraju u istoj hrani.

 

 

 

 

U globalu, dodatke prehrani koji sadrže svih 8 B vitamina nazivamo B kompleksom. Pojedinačno Vitamin B naziva se svojim spečificnim imenom (npr. B1, B2, B3 i sl). Svaki vitamin B je ili kofaktor (generalno gledano koenzim) za ključne metaboličke procese ili je u biti prethodnik potreban za stvaranje metaboličkih procesa.

 

 

 

 

LISTA VITAMINA B

 

 

Vitamin B1 (Tiamin)

 

 

Ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata. Potreban je za normalno funkcioniranje živcanog sustava. Vitamin B1 također poboljšava probavu.Bogati izvor vitamina B1 su neoguljena žitarica, kvasac, mlijeko, meso, voće i povrće, orah.

Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati bolest koju nazivamo beri-beri ili hipovitaminoza (ova bolest bila je najraširenija na bliskom istoku gdje su ljudi konzumirali samo rižu s oljuštenom ljuskom). Danas je ta bolest izuzetno rijetka i najčešće je izaziva alkoholizam. Poremećaji središnjeg živčanog sistema te klijenut mišica obilježja su hipovitaminoze.

Pripazite ukoliko stalno jedete kuhanu hranu jer vise od pola vitamina B1 koji se nalazi u sirovoj hrani gubi se kuhanjem.

Vitamin B1 pomaze kod koncentracije i potice bolje iskoristavanje mentalnih sposobnosti.

 

 

 

 

 

Vitamin B2 (Riboflavin)

 

 

Jedan je od 8 B vitamina, neophodan u procesu iskorištavanja energije iz hrane. B2 je uključen u metaboličke procese cijelog tijela. On, osim sto proizvodi energiju za tijelo, djeluje i kao antioksidant, te pomaže u proizvodnji i rastu crvenih krvnih stanica. Višak B2 vitamina naše tijelo luči putem mokraće i lako je vidljiv ukoliko ga uzmemo u većoj količini jer je tada nasa mokraća žarko žute boje.

Nedvojbeno, najveći utjecaj na vitamin B2 u procesu pripreme hrane ima izlaganje svjetlu – primjerice možemo navesti kako je mlijeko bogato vitaminom B2, stavljeno u kartonsku ambalažu upravo da bi se zaštitilo od svjetlosti. Važno je znati kako se vitamin B2 iznenađujuće stabilno ponaša na vrućini i na hladnoći (vrlo malo ga se gubi pri kuhanju hrane ili kada hranu ostavimo u hladnjaku).

Kako bismo osigurali da naša hrana bude bogata vitaminom B2, najbolje je pojesti ju svježu, ne držati ju predugo na izvoru svjetlosti i kraće termički obrađivati.

Vitamin B2 najviše se nalazi u jetrima, bubregu, ribi, jajima, mlijeku, siru, kvascu, zelenom povrću te u neoljuštenim žitaricama.

Manjak vitamina B2 najlakše se može prepoznati po konstantnom umoru, usporenom rastu, probavnim problemima, pukotinama i ranicama u kutovima ustiju, natečenom jeziku, umornim ocima, grlobolji, osjetljivosti na svjetlo.

Bolesti na koje se u većini slučajeva može utjecati uzimanjem dovoljnih količina vitamina B2 jesu mrena, migrene, manjak željeza, Parkinsonova bolest, hipertenzija.

 

 

 

 

 

Vitamin B3 (Niacin)

 

 

Poznat jos kao niacin i niacinamid, vazan je vitamin topiv u vodi a mozemo ga pronaci u raznim prehrambenim proizvodima poput govedine, janjetine, govedjoj jetri, pilecim prsima, puretini, u tuni, lososu, sardinama, sjemnkama suncokreta, grasku i gljivama. On dolazi u 3 oblika: kao nikotinska kiselina, niacinamid i Inozitol Heksaniacinat.Vitamin B3 bio je predmet mnogih studija te je kao takav povezan s pozitivnim rezultatima liječenja širokog spektra mnogih zdravstvenih problema.

Niacin je važan vitamin za održavanje zdravog kardiovaskularnog sustava i metabolizma, posebice za regulaciju kolesterola u krvi. Niacin također pomaže u radu mozga, čini našu kozu zdravom i pomaže u prevenciji i liječenju dijabetesa. Veće količine niacina mogu izazvati glavobolju, vrtoglavicu i nizak tlak.

Nedostatak Vitamina B3 (niacina) nije uobičajen u razvijenim zemljama, gdje je neuhranjenost minimalno zastupljena. Najčešći su znaci nedostatka vitamina B3 – dermatitis, proljev ili demencija. Po dijagnozi njegova nedostatka obično se isti tretira velikim dozama niacina.

 

 

 

 

 

Pozitivni zdravstveni učinci vitamina B3

 

 

B3 vitamin može popraviti razinu kolesterola u krvi – vitamin B3 niacin smatra se važnom opcijom liječenja kojom se pomaže smanjiti opasno visoka razina kolesterola u krvi.

Također smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti – pored toga sto uspješno sluzi u regulaciji kolesterola i triglicerida u krvi, B3 niacin ima i drugi pozitivan učinak na zdravlje srca, uključujući i smanjenje mogućnosti nastajanja ateroskleroze (opasno otvrdnuće arterija) sirenjem krvnih žila i poboljšanjem cirkulacije. Smanjuje i mogućnost ponavljanja srčanog udara.

B3 vitamin niacin pomaže u liječenju dijabetesa jer regulira razinu šećera u krvi. Većina dijabetičara uz pomoć niacina može vrlo dobro kontrolirati razinu glukoze u krvi čime istovremeno smanjuju visok kolesterol i rizik od obolijevanja od srčanih bolesti. Visok kolesterol, srčane bolesti i visoka razina glukoze u krvi su obilježja dijabetesa.

 

 

 

 

 

Održava našu kožu zdravom – B3 vitamin u obliku niacina ili niacinamida koristi se za liječenje akni (posebice onih jako upaljenih i bolnih).

Kao podršska normalnom radu mozga – vitamin B3 niacin pomaže nas zaštititi od Alzheimerove bolesti i ostalih sa starošću povezanih bolesti. Također povezan je sa smanjenjem rizika vezanog uz mnoge probleme poput slabije funkcije mozga, gubitka sposobnosti razmišljanja povezanih sa starenjem poput gubitka pamćenja, migrene, depresije, bolesti kretanja, nesanice te čak i ovisnosti o alkoholu. Povezuje ga se čak i s poboljšanjima kod djece i osoba s dijagnozom poremećaja pažnje. B3 vitamin pomaže kod poboljšanja pokretljivosti zglobova i u liječenju artritisa.

Može pomoći spriječiti erektilnu disfunkciju (vitamin B3 pomaže širiti krvne žile te na taj način poboljšava prokrvljenost). Idealna doza B3 vitamina ovisi o godinama, težini, spolu i specifičnim potrebama osobe koja ga uzima.

 

 

 

 

 

Prije konzumacije nekog od B vitamina ili B kompleksa u cijelosti, savjetujte se sa svojim liječnikom kako biste, shodno stanju organizma, unijeli pravilnu dozu i svojem organizmu omogućili uravnoteženu zaštitu.

 

 

 

 

 

(dnevno.hr)

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »