Svakodnevno nosite ruž? Evo zašto to nije dobro za vaše zdravlje

Svakodnevno nosite ruž? Evo zašto to nije dobro za vaše zdravlje

CRVENE usne tajno su oružje svake žene.

 

 

No koliko god nas jedan potez ružem može uljepšati u trenu, toliko nam može i dugoročno naštetiti zdravlju, pogotovo ako pretjerujemo. Naime, znanstvenici s američkog Sveučilišta Berkeley proveli su istraživanje na ruževima i sjajilima za usne te došli do zabrinjavajućih rezultata.

 

 

 

Ispitali su 32 različita proizvoda za usne i u njima otkrili velike koncentracije olova, kadmija, kroma, aluminija te još pet teških metala. U nekim proizvodima koncentracije su bile toliko visoke da mogu izazvati opravdanu zabrinutost za zdravlje, odnosno povećan rizik za razvoj raka i neuroloških poteškoća.

 

 

 

Dokazano je i da organizam osoba koje često koriste ruž u prosjeku na dan može apsorbirati oko 24 miligrama proizvoda, a onih koje usne mažu baš svaki dan, i do 87 miligrama. A što se tiče postotka metala, prosječna korisnica ruža za usne dnevno može unijeti i do 20 posto veću količinu aluminija, mangana i kadmija od dopuštene, ističu znanstvenici.

 

 

 

Naravno, to ne znači da odmah morate prestati koristiti ruževe i baciti ih sve u smeće. Usne i dalje možete slobodno mazati u svoju omiljenu nijansu, samo pokušajte u tome biti umjerene. Brendovi u istraživanju nisu imenovani, no znanstvenici ističu da nema velikih razlika između svih koji su prisutni na tržištu te da se rezultati mogu smatrati relevantnima za sve.

 

 

 

aura.ba

 2,189 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »