SUZBIJAJU VJERU! APPLE U KINI IZ PRODAVNICE SA APLIKACIJAMA UKLONIO BIBLIJU I KUR’AN

SUZBIJAJU VJERU! APPLE U KINI IZ PRODAVNICE SA APLIKACIJAMA UKLONIO BIBLIJU I KUR’AN

Američka BigTech kompanija Apple uklonio je dve popularne verske aplikacije sa njihove kineske prodavnice aplikacija : Bibliju -“Bible App by Olive Tree” i Kur’an – “Quran Majeed – القران”. Obe aplikacije imaju stotine hiljada ocena u američkoj prodavnici aplikacija, a kolektivno ih preuzima preko 100.000 korisnika svakog meseca, prema podacima iz Sensor Tower-a.

Prema Apple Censorship-u, bazi podataka koja prati uklanjanja raznih aplikacija iz Apple-ovih prodavnica u različitim zemljama, ove dve aplikacije su uklonjene iz kineske Apple prodavnice aplikacija, u nekom trenutku između 28. septembra i 8. oktobra.

Apple je jedan od retkih američkih tehnoloških divova kojima je dozvoljeno da posluju u Kini i posluju na njenom ogromnom tržištu. Kao rezultat ovog pristupa tržištu, Apple sada ima procenjenih 14% udela na 970 miliona korisnika pametnih telefona u Kini, što se procenjuje na 136 miliona kineskih korisnika iPhone-a.

APPLE U KINI IZ PRODAVNICE SA APLIKACIJAMA UKLONIO BIBLIJU I KUR'AN

Međutim, Apple-ov pristup ovom tržištu bio je ugrožen raznim kontraverzama sa kritičarima koji optužuju američkog tehnološkog giganta da je “omogućio nadzor i ugnjetavanje KPK (Komunističke partije Kine)“.

Uklanjanje ovih Biblijskih i Kur’anskih aplikacija posljednji je od mnogih primera Apple-ovih cenzurisanih aplikacija u Kini, zemlji za koju Apple priznaje da najviše cenzuriše njihovu prodavnicu aplikacija(App Store).

Krajem septembra, aplikacija „Kraljevstvo Jehovinih svedoka“, koja ima hiljade ocena i procenjuje se na 5000 preuzimanja mesečno, takođe je uklonjena iz App Store-a u Kini.

Ovo nije prvi put

U poslednjih nekoliko godina Apple je uklonio hiljade aplikacija iz kineske prodavnice aplikacija, uključujući aplikacije za LGBT populaciju, razne igre i političke aplikacije.

Ne samo da je Apple masovno cenzurisala aplikacije u Kini, već su ih optužili i za ugrožavanje sigurnosti iCloud-a, dajući kineskim aplikacijama propusnicu kada krše njena notorno stroga pravila prodavnice aplikacija, kažnjavajući zaposlene zbog odobrenja raznih aplikacija koje su kritične prema kineskoj vladi.

 

 

 

 

Nulta Tačka/ReclaimTheNet

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »