ŠUMEĆE TABLETE: JESU LI STVARNO UČINKOVITE KAO ŠTO PIŠE NA DEKLARACIJAMA, ILI SU IPAK ŠTETNE

ŠUMEĆE TABLETE: JESU LI STVARNO UČINKOVITE KAO ŠTO PIŠE NA DEKLARACIJAMA, ILI SU IPAK ŠTETNE

 

 

 

 

Adekvatan unos vitamina i minerala važan je za zdravlje, no često ih organizam hranom ne dobiva dovoljno. Zato mnogi posežu za njihovim dodacima u raznim oblicima.

 

 

Učinkovitost unosa dnevnih doza vitamina u obliku dodataka onolika je kolika je njihova apsorpcija, a zagovornici šumećih vitaminskih pripravaka tvrde da je njihova iskoristivost stopostotna.

Svaki komadić vitamina i minerala u prahu potpuno se iskorištava jer su u takvom sastavu koji se nakon konzumiranja brzo probavljaju. Za razliku od njih, većina sintetičkih vitamina u kapsulama razgradiva je od 50 do 70 posto, što znači da su samo napola učinkoviti, a ostatak neiskorišten prolazi kroz tijelo.

 

 

 

 

Vitaminske šumeće tablete načinjene su tako da budu ugodnog okusa, uglavnom voćnog, a njihovo pjenušanje uzrokovano je ugljikovim dioksidom u spoju. Uloga ugljikova dioksida, međutim, mnogo je važnija od pukog stvaranja mjehurića – on poboljšava propusnost hranjivih tvari pa se one brže apsorbiraju kroz crijevnu sluznicu.

To je osobito važno za starije osobe i one dlabijeg probavnog sistema. Prednost je i to što je apsorpcija poboljšana kada je pH ravnoteža u želucu pravilna. Šumeće tablete tvore puferirane otopine koje, kada se pomiješaju s vodom, imaju idealan pH omjer kiseline i lužine, tako da se sve hranjive tvari lako i u potpunosti upijaju.

U korist šumećih vitaminskih pripravaka ide i njihovo doziranje, za koje se smatra da je sigurnije od tableta i dodataka u tekućem obliku. Sastojci šumećih formi ravnomjerno se raspoređuju u otopini i ne može doći do lokalnih koncentracija pa su stoga stabilniji od tableta. To jamči da će organizam dobiti pouzdanu dozu svaki put kada popijetečašu u kojoj je otopljen šumeći pripravak.

 

 

 

 

 

Pobornici šumećih tableta kao prednost navode i to da su mnogo lakše i jednostavnije za konzumaciju, posebno ljudima koji imaju problema s gutanjem.

Mnogo su praktičnije za upotrebu starijim osobama, koje iz raznih razloga ili zbog bolesti svakodnevno moraju uzimati više tableta. Prašak se može lako miješati u istoj količini vode koja će biti potrebna za gutanje tablete.

Jednostavnije je nego uzimati vitamine u krutom obliku, a pritom su i ugodnog voćnog okusa. Vrlo su praktične za upotrebu, lako prenosive, posebno ako se uspoređuju s vitaminskim dodacima u tekućem obliku.

Istraživanje provedeno prije nekoliko godina na Sveučilištu u Helsinkiju o djelovanju osam vrsta šumećih vitamina pokazalo je da svi oni mogu imati korozivni učinak na zube.

Dokazano je da sokovi puni šećera, kisela i gazirana pića kao što su coca-cola ili zaslađena limunada mogu uzrokovati karijes, a pokazuje se da slične efekte na zube imaju i “zdravi”, ali gazirani vitaminski preparati.

 

 

 

 

Za potrebe istraživanja zubi su bili uronjeni u vitaminskim šumećim napicima stotinu sati i svi su, uključujući i napitke koji su sadržavali kalcij (mineral važan za jake i zdrave zube), izazvali demineralizaciju.

Ispiranjem minerala koji se nalaze u zubima oni postaju slabiji, porozniji i skloni oštećenjima. Iako se kod pijenja šumećih vitaminskih tableta zubi ne izlažu toliko dugo nezdravim sastojcima koliko su bili izloženi za potrebe istraživanja, znanstvenici tvrde da je, ako se pije samo jedna otopljena tableta na dan, velika vjerovatnost da će tokom vremena oštetiti zube.

Efekti na zube pokazali su se najgorima kod šumećih tableta vitamina C, koje su najjače uništavale dentin, unutarnji sloj zuba koji se nalazi ispod cakline.

Limunska kiselina glavni je sastojak mnogih gaziranih vitaminskih pripravaka, a istraživači sa Stomatološkog fakulteta u Baltimoreu također su utvrdili da izaziva zubne erozije.

Iako su one manje u odnosu na pića koja sadrže šećer, to je oštećenje još uvijek dosta značajno. Naime, budući da je kritični pH zubne cakline 5,5, svaka otopina s nižim nivoom pH može dovesti do oštećenja zuba.

Opasnost od oštećenja je veća i zato što ljudi vitaminske šumeće tablete najčešće uzimaju ujutro nakon doručka, nakon čega odmah peru zube, a tada su zubi i najosjetljiviji.

 

 

 

 

Naime, nakon uzimanja napitka s tako niskim pH caklina je omekšana punih sat vremena i četkanjem se može skinuti njen dio. S četkanjem treba pričekati barem jedan sat.

Kako bi se to spriječilo, dobro je pojesti mliječne proizvode kao što su sir ili mlijeko jer imaju alkalni pH koji pomaže neutralizirati kiseline, sadrže i minerale pa će s jedne strane smanjiti razinu kiselina, ali i ubrzati remineralizaciju zuba.

Crni čaj također ima neutralni pH i ako se pije s mlijekom, poslužit će kao dobar zaštitnik zuba i ispirati kiselinu iz usta.

Možete žvakati žvakaću gumu bez šećera jer će ona povećati lučenje pljuvačke, koja je blago alkalna, tako da također ima neutralizirajući učinak.

Ako uistinu smatrate da šumeći vitaminski pripravci koriste vašem zdravlju, nema razloga da ih se potpuno odreknete, osim ako zubi ne pokazuju znakove erozije. Ili ih pijte naslamku.

Konačno, vitaminske šumeće pripravke, baš kao i sve ostale dodatke, treba kupovati na provjerenim mjestima, a ne u supermarketima po niskim cijenama. Oni nisu podložni redovitim testovima pa u njima ne mora biti ništa od vrijednih vitamina ili minerala, zbog kojih ih zapravo i kupujete.

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »