Student pojeo tjesteninu staru pet dana pa preminuo, stručnjaci pojasnili zašto

Student pojeo tjesteninu staru pet dana pa preminuo, stručnjaci pojasnili zašto

20-GODIŠNJI student A.J. je preminuo nakon što je pojeo ostatke špageta s umakom od rajčice pripremljenih pet dana ranije.

Podgrijao ih je u mikrovalnoj pećnici pa se izašao baviti sportom, no vrlo brzo se vratio kući zbog glavobolje, bola u trbuhu i mučnine.

 

 

 

Nekoliko sati je povraćao, a onda popio vodu, lijek za želučane tegobe, legao i pokušao zaspati. Nesretni mladić probudio se nakon 11 sati i ponovno povraćao pa je njegov cimer pozvao hitnu pomoć. A.J. se onesvijestio i preminuo u bolnici.

Obdukcijski nalaz otkrio je da je umro od trovanja hranom koje je uzrokovala bakterija Bacillus cereus, a zbog koje mu je jetra počela otkazivati.

 

 

 

“Mnogi jedu tjesteninu koja je stajala dan ili dva i sve je u redu. Međutim, treba biti oprezan ako je na sobnoj temperaturi stajala samo nekoliko sati. Ako je lošeg mirisa, uvijek je bolje biti oprezan nego kasnije požaliti”, kazao je liječnik koji je o ovom događaju iz 2008. godine progovorio na YouTubeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, tjestenina koju je A.J. pojeo nije stajala u hladnjaku, nego na sobnoj temperaturi. Upravo je zbog toga došlo do razmnožavanja bakterije.

 

Slikovni rezultat za tjestenina pasta

 

 

Međutim, čak i ako ostatke hrane spremate u hladnjak, obratite pozornost na to kako ćete ih pohraniti.

“Treba izbjegavati foliju jer tada zrak još uvijek može ulaziti, a to je otvoren poziv bakterijama. Kad ima zraka, bakterije se mogu brže razmnožavati, a tako riskirate trovanje”, pojasnila je dijetetičarka iz Clevelanda Lindsay Malone.

Najbolji način je hranu spremati u staklene ili plastične posude u koje zrak ne može ulaziti, ali pričekajte dva sata da se ostaci ohlade na sobnoj temperaturi, a tek onda ih stavite u hladnjak ili zamrzivač.

 

 

 

 

“Ako vam je ostalo malo hrane, stavite je u hladnjak. No veće količine je isplativije podijeliti na manje porcije i smrznuti. Kada poželite jesti, izvadite ih”, upozorila je Malone.

 

 

 

 

index.hr

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »